Catalaanse architect heeft oude cementfabriek tot woning en kantoorruimte verbouwd nabij Barcelona

Catalaanse architect heeft oude cementfabriek tot woning en kantoorruimte verbouwd nabij Barcelona
Beeld: WikiMedia

Catalaanse architect heeft oude cementfabriek tot woning en kantoorruimte verbouwd nabij Barcelona

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Het lijkt wel een van die typische James Bond films waar de slechterik in een omgebouwde fabriek woont en zijn terreur verspreidt en een poging doet om de Britse spion om het leven te brengen. Niets is echter minder waar aangezien het hier om een woning gaat, of eigenlijk meer een project van de op vrijdag 14 januari 2022 overleden Catalaanse architect Ricardo Bofill die een oude cementfabriek nabij de Catalaanse hoofdstad om heeft gebouwd tot een spectaculaire woning/studio/kantoor en expositieruimte/etc..

La Fábrica” is een oude cementfabriek die in 1973 door de Catalaanse architect werd gekocht en waar men in 1975 begon met de voorbereidingen om deze om te bouwen tot een woning annex bedrijfspand/studio. 45 jaar later was het project af en is de oude fabriek omgetoverd tot een vreemd uitziend kasteel maar wel eentje wat een spectaculaire woning en kantoorruimte huisvest.

Verbouwen

Toen de architect de uit de Tweede Wereldoorlog stammende cementfabriek kocht in 1973 bestond deze uit dertig silo’s, gangen onder de grond, machinekamers en andere verblijven, tientallen trappen en ijzeren constructies etc. De architect besloot de silo’s te behouden waarna men begon met de schoonmaak- en sloopwerkzaamheden. Gedurende jaren is een groot team van specialisten en bouwmedewerkers bezig geweest met de restauratie. Volgens de architect is het geheel ver af maar zal er nog veel moeten gebeuren.

In de silo’s zijn nu kantoorruimtes, een laboratorium, archiefruimte, bibliotheek en een gigantische zaal die de naam “la catedral” heeft gekregen te bewonderen. In de grote zaal worden tevens concerten en tentoonstellingen georganiseerd. In een ander privé deel bevindt zich de woning van de Catalaanse architect en zijn familie.

Tuinen

Gezien het feit dat het geheel aan gebouwen in een groene omgeving ligt en daarnaast er een weelderige tuin met eucalyptusbomen, palmbomen, olijfbomen en cipressen werd aangelegd, is het moderne kasteel prachtig gelegen tussen de groene oase van rust. En dat allemaal praktisch in het centrum van de kleine gemeente.

Nabij Barcelona

En dat alles op een steenworp afstand van de stad Barcelona aangezien de oude cementfabriek te vinden is in het centrum van de gemeente Sant Just Desvern, langs de weg die via de Diagonal Barcelona inrijdt.

Foto’s: Ricardo Bofill, Pinterest, Wikipedia

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.