Zeven jaar gevangenis voor commandant Guardia Civil die Hasjiesj handelde in Granada

Zeven jaar gevangenis voor commandant Guardia Civil die Hasjiesj handelde in Granada
Beeld: Guardia Civil / twitter

Zeven jaar gevangenis voor commandant Guardia Civil die Hasjiesj handelde in Granada

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

GRANADA – De provinciale rechtbank van Granada sprak een straf van 7 jaar en 3 maanden uit en een boete van 6,1 miljoen euro voor de ex-commandant van de Guardia Civil, Francisco García Santaella. Santaella is 64 jaar en werd opgepakt nadat hij zijn functie misbruikte om 4.000 kilogram hasjiesj Spanje binnen te brengen via de kust van Granada.

De feiten deden zich voor in 2006 toen Santanella commandant was van de gerechtelijke politie van Granada. Hij was ook aanvoerder van het team tegen georganiseerde misdaad en drugshandel. In die periode gooide de ex-commandant het op een akkoord met twee drugshandelaars om een grote hoeveelheid hasjiesj binnen te brengen via een strand vlakbij Motril aan de Costa Tropical.

Opvallend is dat García Santaella zijn goochelkunstje voor de ogen van iedereen uitvoerde. Hij lichtte zijn superieuren in dat hij een akkoord had bereikt met een aantal vertrouwelingen om via een onbekende plek tot driemaal toe hasjiesj het land binnen te smokkelen. Tijdens de eerste twee leveringen van 2.000 kilogram zouden de agenten hen zogezegd hun gang laten gaan om geen argwaan te wekken. Pas tijdens de derde levering zou de politie dan ingrijpen, alles in beslag nemen en de betrokkenen inrekenen.

De eerste twee leveringen verliepen volgens plan. Niemand werd ingerekend. Alleen verloor de politie elk spoor van de aangevoerde hasjiesj, terwijl García Santaella daarvoor verantwoordelijk was. Toen de derde operatie maar niet gebeurde, roken de collega’s van de ex commandant pas echt onraad. 

De rechter verklaarde García Santaella nu schuldig aan het meewerken van het verdwijnen van de eerste ladingen. Hij zou een deel van de winst zelf hebben opgestreken, criminele feiten die door zijn positie als guardia civil nog zwaarder doorwegen. Er wacht hem een straf van bijna 7 jaar en een monsterlijke boete van 6,1 miljoen euro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.