Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (90)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (90)
Beeld: Canva

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (90)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectaren weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust, maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Veel klussen mag ik nog niet. Ik moet nog herstellen van de liesbreukoperatie. Maar gelukkig zijn er ook wat zaken die achter de computer geregeld kunnen en moeten worden. Zo moet ik een nieuw Chave365 wachtwoord hebben, ik ben het wachtwoord vergeten. Chave365 is min of meer gelijk aan Clave365, alleen de Chave365 is alleen voor Galicië. Op de internetpagina van Chave365 kan ik aanklikken dat ik het wachtwoord niet meer weet. Dus ik klik daar op en kom op een andere pagina met verschillende vragen over wat ik wil doen. Nu een nieuw wachtwoord aan vragen, zou ik zo zeggen, daar klikte ik toch op. Ik klik door en krijg instructie wat ik moet doen om online een nieuw wachtwoord te bemachtigen en vervolgens kom ik weer op de pagina uit waar ik begon. Ik kan klikken wat ik wil, maar ik blijf in een rondje gaan. Dan maar een locatie opzoeken waar ik een nieuw wachtwoord kan krijgen. Er zijn er verschillen in de omgeving, zo ook in A Barrela bij de huisartsenpost. Als we een paar dagen later naar Chantada gaan voor verschillende zaken, gaan we eerst langs bij de huisartsenpost. Als ik aan de beurt ben leg ik aan de man achter de balie uit wat het probleem is. Hij wil mij NIE weten en ik geef, heb mijn pasje. Hij tikt wat op zijn computer en even later ontvang ik een SMS met een tijdelijk wachtwoord. Mooi dat is dus geregeld.

In Chantada moeten we verschillende zaken doen. Koffie drinken met wat lekkers er bij is er daar een van. Na de koffie gaan we naar de dierenarts om een afspraak te maken voor onze katten Terra en Julio. Ze zijn nu oud genoeg om geholpen te kunnen worden want twee katten vinden wij genoeg. Eind van de maand heeft de dierenarts tijd en dan worden bij de poes en de kater wat delen op non-actief gesteld om gezinsuitbreiding te voorkomen.

Volgende waar we naartoe gaan is het syndicaat. Het is een organisatie voor agrarische zaken, wat precies weet ik niet. We gaan er naar toe omdat we willen weten wat de waarde is van de oude contracten die er zijn met de buren die, bij de vorige eigenaar van onze grond, hebben bestaan. We melden ons en moeten even wachten tot we geholpen worden. We worden door een man geroepen en vertellen wat we willen weten. Hij heeft alle tijd en leest het contract van 1997 door en ook de revisie van 2005 leest hij door. Hij wijst ons op een zin waarin staat dat de vorige eigenaar het contract in 2006 heeft opgezegd. Er zijn dus geen contracten meer met de buren over de verhuur van de grond en de stal. Dat is iets wat de buurvrouw altijd al vertelde en dat er ‘zomaar’ wat afspraken zijn. Nou die afspraken waren met de vorige eigenaar, die is niet meer in leven en kunnen we dus niets meer vragen. En ja, de buurvrouw zou er dus van kunnen maken wat haar het beste uitkomt. Wij, vooral ik, willen dat er een nieuw officieel contract komt. Geen gedoe met afspraken die niet of nauwelijks op papier staan, daar komt vroeg of laat gedoe van. Nu we weten hoe het zit kunnen we verder.

Een ander iets wat we nog geregeld willen hebben heeft te maken met onze naam en de grond die we bezitten. Goed, in de papieren van de notaris staat dan wel dat alles van ons is wat we kochten, maar de namen die er bij staan zijn nog van de vorige eigenaar. Dus, in het kadaster staat dat stuk grond X van persoon Y is en wij zijn niet Y. Met hulp van een buurman en internet weten we nu hoe we het moeten gaat regelen. We moeten formulieren van het kadaster invullen en daarmee moeten we naar het kadaster samen met de papieren waaruit blijkt dat wij de eigenaar zijn. Dan moet, als het goed is, in het kadaster onze naam bij de verschillende stukken komen staan. Als dat geregeld is kunnen we verschillende stukken samen voegen en laten registreren. Hoe veel tijd het allemaal in beslag gaan nemen … geen idee.

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud