Spanje heeft de primeur met eerste vrouwelijke afgevaardigde met het Downsyndroom in Valencia

Spanje heeft de primeur met eerste vrouwelijke afgevaardigde met het Downsyndroom in Valencia
Beeld: @margalceran / instagram

Spanje heeft de primeur met eerste vrouwelijke afgevaardigde met het Downsyndroom in Valencia

Het was een historisch moment voor de Spaanse politiek en voor de gemeenschap van mensen met het Downsyndroom. Op 14 september 2023 werd Mar Galcerán beëdigd als de eerste diputada (afgevaardigde) met het Downsyndroom in Les Corts Valencianes, het parlement van de regio Valencia, nieuws dat nu ook de buitenlandse pers heeft gehaald. Met meer dan 20 jaar ervaring in de politiek en als secretaris voor personen met beperkingen bij haar partij, heeft Mar bewezen dat ze klaar is voor deze nieuwe uitdaging.

Mar Galcerán is geen onbekende in de politieke wereld. Met 45 jaar oud en meer dan 20 jaar ervaring in de politiek, heeft ze een indrukwekkend cv opgebouwd. Ze begon haar politieke carrière bij Nuevas Generaciones, de jongerenorganisatie van de Partido Popular (PP), en klom gestaag op in de partijhiërarchie. In de afgelopen regionale verkiezingen stond ze op de 20e plaats in de lijst van de PP voor de provincie Valencia en behaalde ze genoeg stemmen om haar plek in Les Corts Valencianes veilig te stellen.

Als secretaris voor personen met beperkingen bij de PP heeft Mar zich altijd ingezet voor de rechten en belangen van deze gemeenschap. Ze heeft gewerkt aan initiatieven en wetgeving om de inclusie en integratie van mensen met beperkingen in de samenleving te bevorderen. Nu, als diputada, zal ze een nog grotere stem hebben om deze doelen te bereiken.

Mar Galcerán is niet alleen een ervaren politica, maar ook een symbool van doorzettingsvermogen en inclusie. Haar benoeming als eerste diputada met het Downsyndroom in Spanje en waarschijnlijk van heel Europa, is een belangrijke stap in de richting van gelijke kansen en representatie voor mensen met beperkingen in de politiek.

De Fundación Asindown, een organisatie die zich inzet voor de integratie van mensen met het Downsyndroom en hun families, benadrukt dat er nog steeds een ondervertegenwoordiging is van personen met een verstandelijke beperking in de politiek en andere instellingen. Het feit dat Mar nu een zetel heeft in Les Corts Valencianes is een duidelijk signaal dat deze barrières worden doorbroken en dat mensen met beperkingen ook een belangrijke rol kunnen spelen in de samenleving.

Mar zelf is zich bewust van de impact die haar benoeming heeft op anderen met het Downsyndroom en andere beperkingen. In een interview met de Spaanse nationale omroep TVE verklaarde ze: “Ik wil laten zien dat je elk doel kunt bereiken dat je in het leven stelt.” Haar boodschap is duidelijk: laat je niet tegenhouden door je beperkingen, maar laat je leiden door je dromen en ambities.

Mar is ook een voorbeeld van hoe mensen met beperkingen niet gedefinieerd moeten worden door hun aandoening, maar als individuen die hun eigen talenten en capaciteiten hebben. Ze benadrukt dat ze niet wil dat haar collega’s haar zien als iemand met het Downsyndroom, maar als een politica die haar werk serieus neemt en zich inzet voor haar kiezers.

Ga naar de inhoud