Het mysterie van het verdwijnende negende Canarische eiland

Het mysterie van het verdwijnende negende Canarische eiland
Beeld: via canva.com & wikipedia

Het mysterie van het verdwijnende negende Canarische eiland

De Canarische Eilanden bestaan uit acht eilanden: Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, La Palma, La Gomera, La Graciosa en El Hierro. Maar volgens een oude legende zijn het er eigenlijk negen. Er zou namelijk nog een negende eiland zijn dat af en toe opduikt en weer verdwijnt: het eiland San Borondón.

Volgens oude geschriften ligt het mysterieuze negende Canarische eiland ongeveer 220 kilometer ten zuidwesten van La Palma en 550 kilometer ten noordwesten van El Hierro. Het heeft een oppervlakte van maar liefst 480 bij 155 kilometer, waarmee het verreweg het grootste Canarische eiland zou zijn. Toch is het nooit met zekerheid waargenomen.

Het eiland duikt sporadisch op uit de oceaan, om korte tijd later weer te verdwijnen alsof het nooit heeft bestaan. De laatste keer dat het op een kaart werd ingetekend was in 1755. Sindsdien is het door niemand meer gezien.

De legende van Sint-Brandaan

Er bestaan verschillende legenden rond het mysterieuze eiland. De bekendste gaat over de Ierse monnik Sint-Brandaan. Volgens de legende voer Brandaan in de 6e eeuw met zijn schip de oceaan op om het noorden te ontdekken. Na zeven jaar dobberen kwam hij een groot eiland tegen dat hij San Borondón noemde. Andere zeelieden beweerden het eiland ook sporadisch te hebben gezien, wat de legende van het bestaan ervan versterkte.

Sint-Brandaan staat bekend om de fantastische reisverhalen die aan hem worden toegeschreven in middeleeuwse teksten. Historici betwijfelen echter of de heilige werkelijk zo’n lange zeereis heeft ondernomen en of het eiland San Borondón echt bestaat. Het lijkt eerder een mythe, gebaseerd op Brandaans legendarische imago als ontdekkingsreiziger.

Wetenschappelijke verklaringen

Ondanks het ontbreken van hard bewijs geloven sommige wetenschappers dat er een kern van waarheid zit in de legende. Geologen wijzen erop dat de Canarische Eilanden van vulkanische oorsprong zijn. Het is niet onmogelijk dat San Borondón een tijdelijk eiland is, gevormd door opborrelende lava die na verloop van tijd weer inzakt of erodeert. Dit zou verklaren waarom het eiland steeds maar kortstondig gezien wordt.

Anderen opperen dat het broeikaseffect voor meer warme zeestromingen zorgt rond de Canarische Eilanden, waardoor vochtige zeelucht opstijgt en mirages kan veroorzaken. Misschien hebben sommige zeevaarders in het verleden wel een fata morgana gezien die op een eiland leek.

De zoektocht naar San Borondón

Ondanks alle twijfels blijven sommige romantici ervan overtuigt dat het mysterieuze eiland echt bestaat. Van tijd tot tijd worden er nog steeds expedities georganiseerd om San Borondón op te sporen, tot nu toe zonder resultaat.

In de loop van de eeuwen zijn er diverse pogingen ondernomen om het legendarische eiland te vinden. De beroemde ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus was er zelfs van overtuigd tijdens een van zijn reizen in de buurt van San Borondón te zijn geweest, al kon hij het niet precies lokaliseren.

Ook in 1964, in 1974 en recentelijk nog in 2020 werden er door romantici en avonturiers expedities georganiseerd om het negende Canarische eiland definitief op de kaart te zetten. Helaas zonder succes. Het eiland bleef onvindbaar.

Ga naar de inhoud