Watertekort bedreigt Costa del Sol: Fuengirola sluit nu ook ’s nachts de kraan

Watertekort bedreigt Costa del Sol: Fuengirola sluit nu ook 's nachts de kraan
Beeld: via canva.com

Watertekort bedreigt Costa del Sol: Fuengirola sluit nu ook ’s nachts de kraan

De Costa del Sol begint over de hele linie de effecten te voelen van de ergste droogte die de provincie Málaga ooit heeft meegemaakt. Fuengirola is de eerste grote gemeente in het westen van de Costa del Sol die zich aansluit bij de nachtelijke afsluitingen die sinds eind vorig jaar worden toegepast in Vélez-Málaga en Rincón de la Victoria in de regio Axarquia.

Volgens bronnen van het openbare nutsbedrijf Acosol, dat valt onder de Mancomunidad de Municipios de la Costa del Sol Occidental, komt de situatie in Fuengirola bovenop die in Casares, wat betreft afsluitingen in de openbare watervoorziening. En het is niet uitgesloten dat de komende twee maanden meer plaatsen zullen volgen die jarenlang het stuwmeer van La Concepción als belangrijkste waterbron hebben gehad. Zelfs dit stuwmeer ontsnapt niet aan een gebrek aan waterafvoer dat de provincie voor het eerst in de geschiedenis onder de 100 hectometer opgeslagen in de zeven stuwdammen van Málaga heeft gebracht.

Vanaf de derde week van januari verlaagt Fuengirola de waterdruk tussen middernacht en zeven uur ’s ochtends. Zo zijn er nu ongeveer 300.000 inwoners van Málaga die ’s nachts een zekere mate van beperking in de watervoorziening ondervinden. Deze nachtelijke afsluitingen treffen, naast anderen, twee van de vijf meest bevolkte gemeenten van de provincie.

Naast de gebieden van Fuengirola en Vélez-Málaga, moeten ook Rincón de la Victoria, het eerder genoemde Casares, Torrox, de plaats Maro in de gemeente Nerja, waar “natuurlijke radioactiviteit” het gebruik van kraanwater voor consumptie onverenigbaar maakt, en 16 andere gemeenten met een kleinere bevolking verspreid over de provincie (voornamelijk in de Axarquia streek) worden toegevoegd.

Het stadsbestuur van Fuengirola waarschuwde tijdens de kerstdagen al dat alles klaarstond voor het nutsbedrijf om een schema van geplande onderbrekingen in de levering in te voeren, voor het geval het niet onmiddellijk zou gaan regenen.

Een nieuwigheid wat betreft de onderbrekingen die vanaf maandag 15 januari in Fuengirola plaatsvinden, is dat de maatregel van zondag tot en met vrijdag wordt genomen, met de bedoeling dat gebruikers het gezinsleven kunnen combineren en de horecasector zo min mogelijk te schaden op zaterdag.

Een aanbeveling aan alle gebruikers is om dergelijke reservoirs of citernes te installeren. En in het geval van horecabedrijven bestaat er een verordening die het verplicht stelt om over waterreservesystemen te beschikken voor zelfvoorziening gedurende minimaal 24 uur. In elk geval wordt een redelijk watergebruik aanbevolen, gezien de mogelijkheid dat er meer water wordt opgeslagen dan nodig is.

Dalende waterniveaus

Het stuwmeer van La Concepción staat op het punt om minder hectometers te hebben dan dat van La Viñuela, dat sinds de lente van vorig jaar wordt beschouwd als een “dood stuwmeer”. Als het grootste stuwmeer van de provincie ongeveer 12 hectometer bevat, komt dat van de westelijke kust niet boven de 13 uit.

In Axarquia zelf zijn er afsluitingen in de genoemde kustgemeenten, maar ook in binnenlandse plaatsen zoals Almáchar, Benamargosa, El Borge, Iznate, Moclinejo, Periana en Sedella. En de lijst voor de hele provincie wordt compleet gemaakt door vier andere gemeenten met dagelijkse nachtelijke afsluitingen: Almogía, Casabermeja, Villanueva de la Concepción en Valle de Abdalajís.

Zowel het stadsbestuur van Fuengirola als dat van Vélez-Málaga werken al weken aan het zoeken naar mogelijke boorputten om grondwater te vinden dat geschikt is voor consumptie. Dit is een nieuwe ontwikkeling, aangezien deze kustplaatsen traditioneel steunden op stuwmeren als hun belangrijkste bron.

De noodzaak om naar alternatieven te zoeken benadrukt de ernst van de huidige droogte. Het feit dat zelfs grote stuwmeren zoals La Concepción bijna leeg zijn, dwingt gemeenten om na te denken over back-upplannen. Hopelijk kunnen deze inspanningen helpen om de watervoorziening veilig te stellen, mocht het droge weer aanhouden.

Ga naar de inhoud