Vanaf nu kun je binnen 10 tot 20 seconden tot 15.000 euro per bank overmaken in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Vanaf nu kun je binnen 10 tot 20 seconden tot 15.000 euro per bank overmaken in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 14 februari is het nieuwe systeem van onmiddellijke of directe bankoverschrijvingen gelanceerd in Spanje. Het doel van deze in november vorig jaar aangekondigde maatregel is dat bedragen van maximaal 15.000 euro binnen een periode van 10 tot 20 seconden tussen twee verschillende bankrekeningen overschreven kan worden.

Op deze manier hoeft de klant zich geen zorgen meer te maken over de overschrijving en de tijd die daarmee gepaard gaat aangezien tot voor kort een directe en onmiddellijke overdracht praktisch onmogelijk was in Spanje. Het nieuwe systeem wordt echter vanaf 14 februari geleidelijk geïntroduceerd bij de banken waarbij banken als Bankia, Abanca, Kutxabank en Caixabank als met de onmiddellijke overschrijvingen starten. De Abanca bank uit Galicië is overigens in december al begonnen met de directe overschrijvingen, maar dan alleen bij de eigen entiteiten.

Het nieuwe systeem maakt gebruik van de zogenaamde TIPS-technologie (Target Instant Payment Settlement). De kosten voor het gebruik van deze services worden bepaald door de bank zelf omdat deze niet voor alle klanten gratis is. De nieuwe technologie moet ervoor zorgen dat alle collecties en betalingen tussen particulieren en bedrijven gestroomlijnd verlopen.

Met de nieuwe overschrijving methode kunnen operaties 24 uur per dag, 365 dagen per jaar worden uitgevoerd. De overdracht van geld kan alleen plaatsvinden tussen klanten van entiteiten die het systeem hebben. Dat wil zeggen, zowel de zender als de ontvanger moeten beide tot een van de banken behoren die werken met het systeem.

Op internationaal niveau zijn de belangrijkste Europese banken in november vorig jaar begonnen om dit systeem te gebruiken zodat traditionele banken dit kunnen gebruiken om te concurreren met de zogenaamde “fintech”, de financiële sector die “online” technologie gebruikt om zich te ontwikkelen.

Op dit moment worden overdrachten uitgevoerd in gemiddeld 24-48 uur, hoewel de klant soms tot drie of vier dagen moet wachten vanwege de sluitingsuren – het tijdschema waarin de bankopdracht wordt gegeven – en de niet-werkdagen.

Ga naar de inhoud