Uitslag Catalaanse onderzoeksbureau spreekt Torra tegen

Uitslag Catalaanse onderzoeksbureau spreekt Torra tegen
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Het Catalaanse Centrum voor opiniestudies CEO van de Generalitat de Catalunya heeft een van de meningen die de Catalaanse regiopremier Quim Torra loopt te verkondigen dat de Catalanen zich niet Spaans voelen en geen Spaans willen praten met cijfers tegengesproken.

Het Centre d’Estudis d’Opinió laat zien dat 40% van de Catalanen zich zowel Catalaan alsook Spanjaard voelen. Slechts 20,5% van de Catalanen ziet zichzelf alleen als Catalaan terwijl 20% aangeeft zich meer Catalaans dan Spaans te voelen. Slechts 7,3% voelt zich alleen Spaans en 3,1% voelt zich meer Spaans dan Catalaans. 9,3% van de ondervraagden heeft geen antwoord willen of kunnen geven.

48,8% zegt dat het Spaans (castellano) zijn of haar taal is en 35,3% zegt dat het Catalaans (catalan) zijn of haar taal is. 8,5% zegt dat ze zowel het Spaans alsook het Catalaans als zijn of haar taal ziet.

48,3% zegt dat het Spaans de meest gebruikte taal is tijdens het dagelijkse leven in Catalonië terwijl 36,2% zegt dat dit het Catalaans is. 12,3% zegt dat ze beide talen als gelijk gebruiken.

55,8% zegt dat men thuis Spaans spreekt ten opzichte van 29,3% die aangeven Catalaans te spreken thuis. 3,4% zegt dat ze beide talen spreken thuis.

Bekijk via deze link de gegevens van het onderzoek (wat betreft talen zie pagina 42 en 43) PDF (uiteraard in het Catalaans)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

18
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
13 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Wat een franquistisch vooringenomen prietpraat op deze kutsite, Leve de vrije republiek Catalonië, respect voor Puigdemont en de twaalf politieke gevangenen, schande voor Europa dat zulke totalitaire, ondemocratische toestanden toelaat!

Francesc

Als de waarheid willen we weten, dan laat de catalanen spreken, dus stemen. Dan gaan we zien wat de waarheid is. De cijfers klopen van geen kant, maar alleen door een referendum, dus democratie, kan de waarheid naar boven komen.

Miel

Zo is het, Francesc. Peilingen en studies hebben meestal een achterliggende bedoeling en worden dan ook zeer dikwijls gemanipuleerd. De vraagstelling, de vorm, de omgeving, de taal, … het zijn allemaal elementen waarmee een resultaat bewust kan worden beïnvloed. Of dit ook hier is gebeurd weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat een referendum inderdaad de enige manier is om zekerheid te verkrijgen en dat men daar in Madrid geen boodschap aan heeft! Waarschijnlijk vrezen ze de realiteit.

Anoniem

Wel, Rob had gelijk. Zie hier wederom de bij voorbaat kennende reactie van Miel

Juan74

Ik dacht altijd dat Miel zijn voornaam was, maar kan ook Donald zijn, of is het misschien Miel Trump???
Waarbij Miel maar gemakshalve even vergeet dat toen men tijdens een illegaal referendum mensen ging laten stemmen, dat er tijdens deze stemming allemaal fraude plaatsvond, mensen die meerdere keren konden stemmen, stembussen die niet afgesloten waren, die werden vervoerd bij iemand op de achterbank en ga zo maar door.
Dus ja, als dat zijn idee is van ¨eerlijkheid¨ dan weten we ook hoeveel waarde we aan zijn reacties moeten geven, namelijk NUL, komma, NUL.

hans van dalen

Ik herinner me nog een referendum waarvan de uitslag al binnen 2 uur na sluiting van de stemming bekend was, terwijl er geen beschikking was over computersystemen…. Gelukkig maar dat de separatisten nooit data manipuleren!

Hermans

Kom maar eens als Belg, Nederlander of eender welke nationaliteit naar Catalonië en men weigert je in het Spaans aan te spreken dan sta je daar als een idioot. Als er centen mee gemoeid zijn tappen ze wel snel uit een ander vaatje. Hetzelfde in België aan de kust en in Wallonië alhoewel hier anders door de vele Vlaamse en Nederlandse campinguitbaters die dan hun taal verloochenen, geld boven alles en geen scrupules. Waar men leeft spreekt men de taal!

Nicolás

Ben als vroeg gepensioneerd jurist hier in Catalonië komen wonen in de gedachte een beschaafde Catalaanse bevolking aan te treffen met respect voor anderen. In de afgelopen 4 jaren heb ik alleen maar het tegenovergestelde ervaren. Een minderheid wil het doen geloven dat er een meerderheid bestaat die voor onafhankelijkheid en een Republiek is en zet inwoners tegen elkaar op. Had ik dan toch 4 jaar geleden voor elders moeten kiezen in Spanje om mijn oude dag vreedzaam door te brengen?

Juan74

Op zich niet, het is een prachtige regio, er zijn een paar rotte appels maar die zijn binnenkort wel verdwenen, aantal zit dan vast en de rest zit buiten Spanje, dus ff geduld, de ellende is zo afgelopen, zeker na de landelijke verkiezingen wel. Maar alle gekheid op een stokje, je zegt het goed, er is een kleine groep die het voor de totale regio wil verzieken, waar dat elders gebeurde noemden we dat heel wat anders dan ¨Separatisten¨ Dat soort zaken stond dan in het boekje van ene Adolf, dat stond of staat in het boekje van IS en… Lees verder »

Francesc

En de beslating en vaste lasten die veels te hoog zijn, komt door de catalanen? De fascisten ook catalanen? Mischien ben je op de verkeerde plek belaand, maar catalanen zijn niet hoe je beschrijf, wordt wakker man.

Juan74

Een deel van de belastingen en vaste lasten wordt door de eigen regio regering vastgesteld heh.
En zowel Nicolas als ik spreken niet over alle Catalanen maar over de Separatisten die het voor de rest willen verzieken. Voor de rest zie ik alle inwoners van Spanje als Spanjaarden en niet als mensen uit een bepaalde regio.
Als Nicolas na 4 jaar er te wonen een bepaalde mening en ervaring heeft, mag hij die hier toch delen, het feit dat je hem die ruimte kennelijk niet wil geven zegt meer over jou dan over hem.

Rob

De grote leider Quim Torra, hier ter aarde afgevaardigd namens de almachtige durven tegenspreken! Dit rapport is bij voorbaat al kansloos en waarschijnlijk door Madrid gekocht…. toch Miel?

Juan74

Het blijft lachen Rob…¨de grote leider¨ hahaha. Maar neen, Miel zal hierover zeggen ¨dit is fake news¨ Zijn grote voorbeeld, ene D. Trump heeft vandaag maar weer eens laten zien, hoe een totaal geschifte grote leider zich moet gedragen. Dus je kan het de andere grote leider, Torra niet kwalijk nemen, slecht voorbeeld doet slecht volgen kennelijk. Wel grappig dat het een Catalaans bureau is die hier mee komt, was het eentje elders uit Spanje geweest, dan was het huis hier al te klein geweest. Het bewijst maar eens en te meer dat men de bevolking compleet voor de gek… Lees verder »

Rob

Ik doe mijn best. Op een ander draadje werd ik nog uitgemaakt voor hersenloze, meer dan 100kg, wegende alcoholist. Ik kon nog veel leren van die meneer, zei hij.

Juan74

Das balen, ben je net op 99 kilo uitgekomen na het lijnen, krijg je dat….!!

Raul

Helemaal met je eens Juan74. Torra is zo gek als een deur en die Torrent niet minder. Artur Mas was een verschrikkelijk figuur maar sindsdien is het alleen maar erger geworden.

Juan74

En de koning der gekken, zit nu nog altijd in Waterloo….het is onvoorstelbaar.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.