Uitslag Catalaanse onderzoeksbureau spreekt Torra tegen

Oeps ... foto ontbreekt!

Uitslag Catalaanse onderzoeksbureau spreekt Torra tegen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het Catalaanse Centrum voor opiniestudies CEO van de Generalitat de Catalunya heeft een van de meningen die de Catalaanse regiopremier Quim Torra loopt te verkondigen dat de Catalanen zich niet Spaans voelen en geen Spaans willen praten met cijfers tegengesproken.

Het Centre d’Estudis d’Opinió laat zien dat 40% van de Catalanen zich zowel Catalaan alsook Spanjaard voelen. Slechts 20,5% van de Catalanen ziet zichzelf alleen als Catalaan terwijl 20% aangeeft zich meer Catalaans dan Spaans te voelen. Slechts 7,3% voelt zich alleen Spaans en 3,1% voelt zich meer Spaans dan Catalaans. 9,3% van de ondervraagden heeft geen antwoord willen of kunnen geven.

48,8% zegt dat het Spaans (castellano) zijn of haar taal is en 35,3% zegt dat het Catalaans (catalan) zijn of haar taal is. 8,5% zegt dat ze zowel het Spaans alsook het Catalaans als zijn of haar taal ziet.

48,3% zegt dat het Spaans de meest gebruikte taal is tijdens het dagelijkse leven in Catalonië terwijl 36,2% zegt dat dit het Catalaans is. 12,3% zegt dat ze beide talen als gelijk gebruiken.

55,8% zegt dat men thuis Spaans spreekt ten opzichte van 29,3% die aangeven Catalaans te spreken thuis. 3,4% zegt dat ze beide talen spreken thuis.

Bekijk via deze link de gegevens van het onderzoek (wat betreft talen zie pagina 42 en 43) PDF (uiteraard in het Catalaans)

Ga naar de inhoud