Canarische Eilanden door de calima ‘van de kaart geveegd’

Canarische Eilanden door de calima van de kaart geveegd
Beeld: Twitter

LAS PALMAS – Op onderstaande foto is te zien hoe de calima, waar de Canarische Eilanden al weken mee te maken hebben, van bovenaf ervoor zorgt dat de eilanden van de kaart zijn geveegd. De enorme stofwolk die over de eilanden raast kleurt de lucht dusdanig dat de eilanden niet meer te zien zijn.

De calima is al weken aanwezig boven de Canarische Eilanden en ondanks de rustperiodes keert deze voor de archipel kenmerkende weersomstandigheid steeds terug. Het is een periode van fijn zand dat vanuit de Afrikaanse woestijn in de lucht terecht komt en niet alleen de kleur verandert maar ook invloed heeft op de temperatuur.

Wanneer de oostenwinden de zeer warme lucht uit de Sahara meenemen lopen de temperaturen snel op tot boven de 30 (en in de zomer soms 40) graden. De wind zelf heeft de naam ‘scirocco’ maar deze gaat gepaard met de ‘calima’ wat zeer fijn woestijnstof is waardoor men geen hand voor ogen ziet en mensen ademhalingsproblemen kunnen krijgen.

Deze omstandigheden duren normaal gesproken nooit zo lang en komen enkele keren per jaar voor maar de extreme hitte en het fijnstof zorgen voor ongemakkelijke periodes op de Canarische Eilanden.

Op de onderstaande foto is echter te zien dat de calima de Canarische Eilanden van de kaart heeft geveegd waardoor de eilanden niet meer te zien zijn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

16
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Ivan

Jammer dat ik hier geen foto’s kan opsturen die ik gemaakt heb van de Calima op zondag 23 februari 2020 in Tenerife: je kon toen buiten absoluut niet ademen. De Tinerfeños bevestigden me dat dit de ergste Calima sinds mensenheugenis was. De hele maand februari was het gemiddeld 24 graden, warmer dan normaal in deze periode en de uitschieter was op zondag 23 en maandag 24 februari met 32 graden. Er lag gedurende deze volledige maand geen sneeuw op de Teide, ook iets uitzonderlijks.

Jos Jong

Ik ben van 30 januari tot 14 februari 2020 in Maspalomas Cran Canaria geweest. Heb daar niets van gemerkt. Iedere dag prachtig mooi en helder tot strak blauwe lucht met temperaturen tussen 21 en 30 graden. Ook geen stof of zand waargenomen. Snap dit bericht dus echt niet. Ben zelf ook longpatiënt en was daar veel minder benauwd dan in Nederland

Herman Bos

Playa del ingles niets van gemerkt.
Hele afgelopen week prachtig weer. 26 a 27 gr.
Alle dagen zon, alleen woensdag en donderdag iets sluierbewolking .

Carla

Aan de Costa Almeria hebben wij sinds een paar dagen ook veel stof in de lucht en is het daardoor mistig. Is dat ook van de Calima?

Anna

Zwaar overdreven allemaal. Ik woon op GC en we hebben gewoon blauwe lucht en zon. Anderhalve week geleden was het pittig. Als er een echte calima hangt zie je op een onbewolkte dag een bruine lucht en geen zon. Maar dat is alweer een jaar of 6 geleden. Natuurlijk is het ongemakkelijk voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen, maar uiteindelijk worden mensen hier gewoon oud en gaan ze echt niet bij bosjes dood van het stof.
En die 30 graden is ook een beetje overdreven. Zou wel erg lekker zijn!

Robert

Weet niet waar jii woont maar in Mogan waar wij inmiddels bijna 30 jaar wonen is wel degelijk calima al de 17e dag mijn vrouw is opgenomen in san roque vanwege irritaties in haar luchtwegen.De temperatuur is morgens om 10.00 uur al 17 dagen 38°

Jeanne

Sinds 5 jaar woon ik op Gran Canaria. Ik heb nog niet meegemaakt dat ik geen hand voor ogen kon zien of ademhalingsproblemen heb gekregen door de Calima. Het is wel zo dat met regelmaat er veel (rood) stof/zand vanuit de Sahara hier belandt en mensen met astmatische bronchitis kunnen in de ergste gevallen wat hinder ondervinden maar erger heb ik in de afgelopen 5 jaren dat ik hier ben nog niet meegemaakt. Dit zou mensen bijna afschrikken het eiland te bezoeken….. Voor mij is het hier het paradijs op aarde en zeker niet wat hierboven beschreven wordt…..

Mark

Wij verblijven sinds 20 januari aan de Costa del Silencio op Tenerife. Volgens mij behoort het eiland Tenerife nog steeds tot de Canarische Eilanden en nog nooit hadden we hier zo’n mooi weer, volle zon en rond de 25 gr.

Kees

Heb je een kamer vrij prachtige eiland.

leo

Dat rode stof of oranje is heel erg slecht voor je longen als je daar een jaar lang inzit krijg je op oudere leeftijd enstige ademhalings problemen of zelfs erger. Het is ook normaal gezien code rood voor lucht kwaliteit dat Heb je ook in de regio Alicante als we zo´n golf met stof krijgen is de lucht kwaliteit zo slecht dat er code rood is. Helaas waarschuwd men Spanje al jaren om dit duidelijk door te geven aan de burgers zonder enig resultaat met velen zieken tot gevolg. ook goed in beeld gebracht op de TV zender LaSexta met… Lees verder »

Anna

Er is hier helemaal geen code rood en nooit geweest. Hooguit geel en dat was vandaag en gisteren niet het geval. Hou alsjeblieft op met oaniek zaaien.

Anna

oaniek = paniek.

de Kok Alfons

Beste, Wat een lullig artikel zeg. Canarische Eilanden” VAN DE KAART GEVEEGD ???? Door het fijn Saharazand “GEEN HAND VOOR OGEN ZIEN”
Temperaturen van 30 tot 40 graden. ???
Precies de omschrijving van een natuurramp. Ik woon hier al jaren EN WE LEVEN NOG. !!!!!

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.