Canarische Eilanden door de calima ‘van de kaart geveegd’

Canarische Eilanden door de calima van de kaart geveegd
Beeld: Twitter

Canarische Eilanden door de calima ‘van de kaart geveegd’

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Op onderstaande foto is te zien hoe de calima, waar de Canarische Eilanden al weken mee te maken hebben, van bovenaf ervoor zorgt dat de eilanden van de kaart zijn geveegd. De enorme stofwolk die over de eilanden raast kleurt de lucht dusdanig dat de eilanden niet meer te zien zijn.

De calima is al weken aanwezig boven de Canarische Eilanden en ondanks de rustperiodes keert deze voor de archipel kenmerkende weersomstandigheid steeds terug. Het is een periode van fijn zand dat vanuit de Afrikaanse woestijn in de lucht terecht komt en niet alleen de kleur verandert maar ook invloed heeft op de temperatuur.

Wanneer de oostenwinden de zeer warme lucht uit de Sahara meenemen lopen de temperaturen snel op tot boven de 30 (en in de zomer soms 40) graden. De wind zelf heeft de naam ‘scirocco’ maar deze gaat gepaard met de ‘calima’ wat zeer fijn woestijnstof is waardoor men geen hand voor ogen ziet en mensen ademhalingsproblemen kunnen krijgen.

Deze omstandigheden duren normaal gesproken nooit zo lang en komen enkele keren per jaar voor maar de extreme hitte en het fijnstof zorgen voor ongemakkelijke periodes op de Canarische Eilanden.

Op de onderstaande foto is echter te zien dat de calima de Canarische Eilanden van de kaart heeft geveegd waardoor de eilanden niet meer te zien zijn.

Ga naar de inhoud