De grootste boeddha ter wereld moet in Extremadura komen

De grootste boeddha ter wereld moet in Extremadura komen
Beeld: Video screenshot

De grootste boeddha ter wereld moet in Extremadura komen

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁCERES – Als het aan de burgemeester van Cáceres in Extremadura ligt dan zal zijn gemeente de grootste zittende boeddha ter wereld gaan krijgen. Het is een zeer ambitieus project waarmee Luis Salaya zijn stad op de boeddhistische wereld kaart wil zetten. Dit 40 meter hoge beeld moet bij een nieuwe boeddhistische tempel komen maar voorlopig is er nog niets zeker. Het project werd wel reeds op de FITUR toerisme beurs in Madrid gepresenteerd met onderstaande video.

Het grootste boeddhabeeld ter wereld is te vinden in Lushan, China. De Grote Boeddha van Lushan is gemaakt van koper. Het beeld heeft, inclusief de twintig meter hoge lotustroon, een hoogte van 128 meter. Als het vijfentwintig meter hoge gebouw onder de lotustroon ook meegerekend wordt, bereikt de Grote Boeddha een totale hoogte van 153 meter.

Zo ver wil de burgemeester in Cáceres niet gaan maar hij wil wel het grootste beeld van een zittende boeddha naar zijn stad halen. Dat beeld moet 40 meter hoog worden en 350 ton gaan wegen, dat is vier meter meer dan de nu grootste zittende boeddha in Hong Kong. Volgens Luis Salaya zou dit duizenden toeristen naar Cáceres en de regio brengen. 

Daarnaast geeft de burgemeester aan dat de bouw van de 40 meter hoge zittende boeddha de stad niets gaat kosten. De gemeente hoeft alleen maar de grond ter beschikking te stellen zodat de stichting Lumbini Garden voor 25 miljoen euro een boeddhistische tempel met de enorm grote boeddha kan bouwen. Er zouden daarna 20 monniken gaan wonen.

Veel inwoners van Cáceres zijn sceptisch en vragen zich af waarom de grootste zittende boeddha in Spanje, in Extremadura en dan ook nog in het binnenland gebouwd zou moeten worden. Anderen verwelkomen het idee en zeggen dat Cáceres al een traditie heeft van drie culturen (joods, islamitisch en christelijk) dus waarom niet nog een toevoegen: het Boeddhisme.

Ga naar de inhoud