Duizenden fietsers eisen meer en veilige fietspaden in Málaga

Duizenden fietsers eisen meer en veilige fietspaden in Málaga
Beeld: Twitter

Duizenden fietsers eisen meer en veilige fietspaden in Málaga

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Zoals we eerder al schreven lijkt de gemeente Málaga een hekel aan het fietsen en aan fietsers te hebben. Málaga heeft (te) weinig fietspaden maar vanwege een nieuwe lokale wet waardoor fietsers alleen nog op fietspaden of in het verkeer mogen fietsen, vinden er meer ongelukken plaats. Daarom werd zondag 14 februari gedemonstreerd door duizenden fietsers.

In Málaga worden hoge boetes gegeven voor het fietsen op een promenade of trottoir/stoep (breder dan 3 meter). In december 2020, midden in de pandemie, nam het stadsbestuur van Málaga namelijk een wet aan die fietsen in die gebieden verbiedt met ingang van 1 februari 2021.

De nieuwe wet bepaalt dat fietsers voortaan alleen nog maar op fietspaden (of in het verkeer) mogen fietsen. De fietspaden in de stad zijn echter zeer schaars en niet met elkaar verbonden.

Veel fietspaden lopen dood en dwingen fietsers het verkeer in te rijden. Fietsen in voetgangersgebieden en langs de promenade zal leiden tot boetes van 60 tot 200 euro.

Daarom werd op Valentijnsdag door de ‘Asociación Ruedas Redondas’ een ‘Bicifestación’ georganiseerd, ofwel een demonstratie op de fiets. Daar kwamen volgens de organisatie zo’n 8.000 deelnemers op af terwijl de lokale politie het houdt op circa 4.000 fietsers. 

LEESTIP:
Málaga lijkt een hekel aan fietsen te hebben

Het was een demonstratie als protest tegen de maatregelen van de gemeente Málaga waardoor in de ogen van de fietsers hun leven op een weegschaal gelegd wordt. Fietsers moeten dus noodgedwongen op straat fietsen of gebruik maken van de weinige fietspaden want op trottoirs fietsen, ook als deze drie meter of breder zijn, is niet meer toegestaan.

Daags voor de demonstratie werd door de gemeente bekend gemaakt dat er meer dan 17 fietspaden bij moeten komen waarvoor de gemeente 40 miljoen euro heeft gevraagd van een Europees fonds. Voor de fietsers zijn dat slechts loze beloften en moeten ze eerst nog zien dat er fietspaden bij komen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.