Het Spaanse woord of zin van de dag (206)

123rf
Beeld: 123rf

Het Spaanse woord of zin van de dag (206)

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel lezers spreken, schrijven en begrijpen het Spaans waarschijnlijk al maar er zullen ongetwijfeld ook veel lezers zijn die de Spaanse taal nog niet zo goed of helemaal niet onder de knie hebben. Daarom behandelen we in samenwerking met Supergoed Spaans Leren elke dag een Spaans woord, gezegde of zin en geven daarbij de juiste uitspraak. Doe je ook mee!

Deze ‘palabras españolas’ ofwel Spaanse woorden zijn gebaseerd op het castellano (uitspraak: kastejano – castiliaans), het zogenaamde algemeen beschaafd Spaans. Het komt erg vaak voor dat een Spaans woord diverse betekenissen heeft of in andere hoedanigheid gebruikt kan worden. 

Jouw taalbegeleidster is Cintha van Marrewijk en zij leert iedereen snel en makkelijk Spaans via www.supergoedspaansleren.nl

Maandag 15 februari 2021

El lunes 15 de febrero de 2021
uitspraak: el loenes kience (slissende c) de febrero de dosmielbeentioeno

Antwoord op de oefening van vrijdag:

El español es un idioma muy rico, y en cuestión de palabrotas no nos gana nadie

A todos se nos escapa algún insulto de vez en cuando. Palabras como ‘imbécil’, ‘gilipollas’ o ‘cabrón’ son habituales en el vocabulario habitual de muchos hispanohablantes. Es más, son tan comunes que parece que ya han perdido su sentido como grosería. La cosa llega a tal punto que desde la Universidad de Nebrija, en Madrid, han realizado un curioso estudio para ver cuáles son los insultos más utilizados por los españoles, según la Comunidad Autónoma en la que vivan.

han participado más de 2.500 personas de todas las comunidades autónomas de España, ha logrado recoger más de 8000 insultos que han sido clasificados según su frecuencia de uso y la edad, origen e identidad de género de los hablantes. Eso sí, los tres insultos más frecuentes por comunidad autónoma son los siguientes.

Spaans is een rijke taal en niemand verslaat ons als het op vloeken aankomt.

Bij iedereen ontsnapt er wel eens een belediging uit. Woorden als imbeciel, klootzak komen veel voor in het gebruikelijke vocabulaire van veel Spaanstaligen. Bovendien komen ze zo vaak voor dat het lijkt alsof ze hun onbeschofte betekenis al hebben verloren. Het ding bereikt een punt dat ze van de Universiteit van Nebrija, in Madrid, een merkwaardige studie hebben uitgevoerd om te zien welke de meest gebruikte beledigingen zijn door Spanjaarden, volgens de autonome gemeenschap waarin ze leven.

Meer dan 2.500 mensen uit alle autonome gemeenschappen van Spanje hebben deelgenomen. Het is erin geslaagd om meer dan 8.000 beledigingen te verzamelen die zijn geclassificeerd op basis van hun gebruiksfrequentie en de leeftijd, afkomst en gender identiteit van de sprekers. De drie meest voorkomende beledigingen door de autonome gemeenschap zijn de volgende:

scheldwoorden per regio
Ga naar de inhoud