Spaanse rapper Pablo Hasel en de vrijheid van meningsuiting

Spaanse rapper Pablo Hasel en de vrijheid van meningsuiting
Beeld: Pablo Hasel / Europa Press

Spaanse rapper Pablo Hasel en de vrijheid van meningsuiting

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Wat is de grens van de vrijheid van meningsuiting en het aanzetten tot haat of het verheerlijken van terrorisme zoals de rechtbank dat noemt. De Spaanse rapper Pablo Hasel werd veroordeeld tot negen maanden celstraf vanwege het verheerlijken of aanmoedigingen van terrorisme en beledigingen aan de monarchie. Deze rechtszaak heeft een debat geopend in Spanje en daarbuiten over de grens van vrijheid van meningsuiting.

Samen met de gevluchte Catalaanse voormalige regionale premier Carles Puigdemont is de Spaanse rapper José Miguel Arenas Beltrán beter bekend als Valtonyc in 2018 naar België gevlucht omdat hij voor drie jaar en zes maanden een Spaanse gevangenis in moet vanwege het verheerlijken van het terrorisme, laster en het ernstig beledigen en bedreigen van het Spaanse Koningshuis.

Terwijl er tegen de gevluchte Valtonyc een internationaal en Europees opsporing- en aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd, bleef een andere rapper in Spanje omdat hij niet wilde vluchten voor de Spaanse justitie. Pablo Hasel werd veroordeeld tot negen maanden celstraf en had zich afgelopen vrijdag moeten melden, iets wat hij niet deed.

UPDATE: Afgelopen vrijdag had Pablo Hasel zich vrijwillig moeten melden om de gevangenis in te gaan maar dat deed hij niet. Op maandag werd bekend dat de rappere zich samen met leden van het platform Llibertat Pablo Hasel heeft opgesloten in de Universidad de Lleida.

Beide rappers hebben teksten die niet altijd netjes zijn en provocerend werken waarbij herhaaldelijk wordt gesproken over geweld, aanslagen en de namen van terroristische groeperingen worden genoemd. In sommige gevallen (Valtonyc) wordt geweld verheerlijkt en werd zelfs opgeroepen om politieagenten te vermoorden.

Bij dat soort teksten kun je jezelf afvragen of er een grens getrokken moet worden want het oproepen tot moord van politieagenten is duidelijk aanzetten tot geweld. Spanje kent net zoals een andere democratie vrijheid van meningsuiting maar soms kan het te ver gaan en dan treedt de justitie, dankzij de monddood wet van de Partido Popular (PP) die nog steeds actief is, op door o.a. rappers voor de rechter te plaatsen.

Ondertussen is een debat ontstaan over dit soort vrijheid van meningsuiting en of dit soort uitspraken en aanzetten tot geweld bestraft moeten worden. Ook de Spaanse regering heeft al aangegeven dit te willen veranderen maar veranderingen in het Wetboek van Strafrecht gaat vooralsnog vanwege enkele gevallen te ver.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.