TUI gaat 180 van de 1.300 personeelsleden in Spanje ontslaan

TUI gaat 180 van de 1.300 personeelsleden in Spanje ontslaan
Beeld: Careers.tuigroup.com

TUI gaat 180 van de 1.300 personeelsleden in Spanje ontslaan

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – TUI España heeft in Spanje een totaal van 1.300 werknemers maar 180 van hen zullen binnenkort zonder baan zitten nu de internationale touroperator ERE ontslagen heeft aangekondigd in Spanje. De ‘Expediente de Regulación de Empleo’ ofwel ERE volgt op een ERTE, het eerste is een ontslag terwijl het tweede een tijdelijk ontslag of onderbreking van een arbeidscontract is vanwege een situatie zoals de pandemie.

180 TUI werknemers worden in Spanje ontslagen, wat 13% is van het totaal van 1.300 werknemers op het Spaanse vasteland, de Balearen en Canarische Eilanden. Op dit moment is niet bekend wie en waar de ontslagen vallen maar wel dat dit gaat gebeuren.

Net zoals andere toeristische bedrijven heeft ook TUI in 2020 enorm verlies geleden met een nettoverlies van 802,9 miljoen euro in het derde kwartaal van 2020 wat 524,3% meer is dan het verlies van 128,7 miljoen euro een jaar eerder.

De beslissing van de ERE zou worden gekoppeld aan een grotere inzet voor de digitalisering van de TUI Group als gevolg van de verandering die plaatsvindt in de branche en in de vraag van reizigers.

Verschil ERTE en ERE

ERTE staat voor ‘Expediente de Regulación Temporal de Empleo’ wat een tijdelijke schorsing is van de arbeidscontracten. De ERTE is niet hetzelfde als een ‘Expediente de Regulación de Empleo’ ofwel ERE wat een collectief ontslag is. 

Bij een ERTE kan het personeel dus terugkomen want deze is tijdelijk van aard terwijl dat bij een ERE niet het geval is want het ontslag is definitief.

Ga naar de inhoud