Hondenpoep en -plas in de natuur is niet goed voor de biodiversiteit in Spanje

Hondenpoep en -plas in de natuur is niet goed voor de biodiversiteit in Spanje
Beeld: Canva

Hondenpoep en -plas in de natuur is niet goed voor de biodiversiteit in Spanje

MADRID – Volgens onderzoekers uit België is de hondenpoep in de natuur niet goed. Niet alleen is het erg vervelend als je tijdens een relaxte wandeling in de natuur hondendrollen tegenkomt maar de uitwerpselen zorgen voor grote hoeveelheden extra stikstof en fosfor in natuurgebieden.

Iedereen weet dat hondenpoep op een stoep of weg erg irritant is maar een hondendrol en zelfs een plasje van een hond in de natuur is schadelijker, zo blijkt uit een onderzoek in België. De meeste mensen denken dat een plasje of poepje van hun hond pje in een natuurgebied geen kwaad kan en vaal worden de uitwerpselen dan ook niet opgeruimd.

Maar in een wetenschappelijk artikel zeggen Belgische onderzoekers dat de voedingsstoffen die honden via hun uitwerpselen achterlaten in de natuurgebieden een negatief effect hebben op de lokale biodiversiteit. Tijdens het onderzoek hebben de onderzoekers gekeken naar vier natuurgebieden in Vlamingen. Daar hielden ze bij hoeveel aangelijnde en niet aangelijnde honden er voorbij komen. Daarna werden schattingen gemaakt naar de hoeveelheid poep (100 gram) en urine (183 mililiter) die honden gemiddeld tijdens een wandeling produceren.

Uit die cijfers volgt dat honden in een jaar tijd zo’n 11,5 kilogram stikstof en zo’n 4,8 kilogram fosfor achterlaten per hectare. Maar waarom zou meer stikstof en fosfor dan erg zijn? Omdat die extra groei vooral voor rekening komt van een handjevol plantensoorten, die daarbij andere soorten wegconcurreren. Zo gaan hondenpoep en -plas ten koste van de biodiversiteit.

Maar de onderzoekers zeggen dat het om een klein onderzoek gaat met resultaten die overal anders zijn. Ook zijn de stikstof en het fosfor uit hondenpoep en -plas natuurlijk sterk geconcentreerd rond de plekken waar de honden hun behoefte doen en hebben ze minder effect op het hele natuurgebied. Stikstof en fosfor in de atmosfeer hebben een groter effect.

Is een hondenverbod in natuurgebieden de oplossing? De onderzoekers vinden van niet. Het Is namelijk niet de schuld van de hond maar van de baasjes die de uitwerpselen niet opruimen. Als de poep meegenomen wordt is een groot deel van het probleem al verholpen want urine bevat nauwelijks fosfor terwijl dat bij hondenpoep wel het geval is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.