Buitenlanders zoeken inmiddels meer huur- dan koopwoningen in Spanje

Buitenlanders zoeken inmiddels meer huur- dan koopwoningen in Spanje
Beeld: Canva

Buitenlanders zoeken inmiddels meer huur- dan koopwoningen in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de cijfers van het grootste woningportaal van Spanje idealista, is de zoektocht op hun platform in december veranderd vergeleken met eerdere maanden in 2022. Dat betekent, de buitenlanders die gebruikmaken van idealista zochten meer naar huurwoningen dan naar koopwoningen in praktisch heel Spanje maar vooral in de toeristische kustgebieden.

Eerder schreven we al dat idealista gemerkt heeft dat in december 2022 het aantal zoekopdrachten vanuit het buitenland voor huurwoningen met bijna 15% was gestegen. Concreet zocht 14,9% van de buitenlanders naar huurwoningen op het platform terwijl 14,5% zocht naar koopwoningen. Een maand daarvoor in november was dat nog andersom en zocht 15,2% naar koopwoningen en 16,7% naar huurwoningen. 

Alicante is de provinciehoofdstad waar de zoekopdrachten vanuit het buitenland voor huurwoningen het prominentst zijn, omdat het bijna 26% van de totale vraag naar huurwoningen vertegenwoordigt. De volgende opvallende steden op de lijst zijn Barcelona, Valencia, Palma de Mallorca en Málaga, die zich bevinden tussen 22,2% en 24,8%.

Santa Cruz de Tenerife staat op de zesde plaats, met 19,7%, gevolgd door Tarragona (17,5%), Girona (15,3%) en Las Palmas de Gran Canaria (15%). Ook in de dubbele cijfers zijn Cádiz, Granada, Madrid, Castellón de la Plana, Almería, San Sebastián, Sevilla, Jaén, Salamanca, Santander en de autonome stad Melilla.

Bij de verkoop van woningen staat Alicante opnieuw op de eerste plaats in de nationale ranglijst, omdat tot wel 25,8% van de vraag uit andere landen komt (een tiende minder dan bij huur). De volgende opvallende hoofdsteden zijn Palma (Mallorca) (22,9%), Barcelona (20,2%), Valencia (20%), Málaga (18,5%), Santa Cruz de Tenerife (17,4%), Girona (15,3%) en Melilla (15%), terwijl in Tarragona, Las Palmas de Gran Canaria, Cádiz, Ceuta, Castellón de la Plana en Granada meer dan 10% van de zoekopdrachten voor de aankoop van een woning uit het buitenland komen.

Idealista heeft verder ook een lijst gepubliceerd met de nationaliteiten die in de verschillende steden het meest zochten naar huur- en/of koopwoningen. Op deze lijsten komen de Nederlanders en Belgen niet voor als grootste groep, maar wel Amerikanen (EEUU), Fransen, Duitsers, Italianen, Portugezen, Marokkanen en Britten.

SpanjeVandaag heeft geen commerciële relatie met Idealista, maar plaatst regelmatig artikelen die door deze Spaanse website en woningportaal gepubliceerd worden, omdat we vinden dat deze voor onze lezers interessant genoeg zijn om te vertalen.

Ga naar de inhoud