Het Spaanse project voor hogesnelheidstreinen op waterstof

Het Spaanse project voor hogesnelheidstreinen op waterstof
Beeld: Talgo / web

Het Spaanse project voor hogesnelheidstreinen op waterstof

Een groep Spaanse bedrijven, waaronder treinfabrikant Talgo, brandstofproducent Repsol en spoorwegbeheerder ADIF, heeft de handen ineengeslagen voor de ontwikkeling van de eerste volledig Spaanse waterstof hogesnelheidstrein. Het project heet Hympulso en heeft als doel om een duurzaam alternatief te bieden voor dieseltreinen op trajecten zonder bovenleiding.

Hympulso richt zich op de ontwikkeling van een dual-hybrid systeem, een technologie waar Talgo al enige tijd aan werkt. De naam van het project geeft ook aan dat waterstof een belangrijke rol zal spelen.

Tot nu toe zijn dieseltreinen de enige optie op trajecten zonder bovenleiding. De vervanging van diesel door waterstofmotoren is een belangrijke stap richting duurzaamheid op deze trajecten, waar elektrificatie onmogelijk is.

Bovendien draagt het bij aan de ontwikkeling van de waterstofmarkt, die steeds belangrijker wordt. Elders in de wereld rijden al waterstof hogesnelheidstreinen, dus het wordt tijd dat Europa de handschoen oppakt.

Het door Talgo ontwikkelde dual-hybrid systeem combineert waterstoftechnologie met accu-elektrische aandrijving. De waterstofmotor levert de basisaandrijving, de accu’s zorgen voor extra vermogen tijdens acceleratie. De technologie is uitgebreid getest, onder andere in de trein die te zien is in de onderstaande video. Talgo heeft dus al de nodige ervaring met dit type systeem, wat de slagingskans van Hympulso vergroot.

Het Europese FCH2Rail

Hympulso is niet het eerste Europese waterstofhogesnelheidsstreinproject. Onder de naam FCH2Rail werkt een consortium aan vergelijkbare dual-hybrid technologie. Talgo’s eerdere ervaring kan helpen dit initiatief te doen slagen.

Net als Hympulso mikt FCH2Rail op de vervanging van dieseltreinen door waterstofmodellen. Dit vermindert de uitstoot van broeikasgassen en fijnstof op trajecten waar elektrificatie onmogelijk is. Bovendien stimuleert het de ontwikkeling van Europese waterstoftechnologie, wat gunstig is voor het milieu én de economie.

Het FCH2Rail-consortium test op dit moment prototypen om de haalbaarheid van de technologie aan te tonen. Het mikt op 2025 voor grootschalige uitrol van dual-hybrid waterstofhogesnelheidstreinen. Net als bij Hympulso is dus sprake van een stevige ambitie om dieseltreinen op termijn volledig te vervangen door schone alternatieven.

Ga naar de inhoud