Vier miljoen maandelijkse gebruikers van datingapps in Spanje

Vier miljoen maandelijkse gebruikers van datingapps in Spanje
Beeld: via canva.com

Vier miljoen maandelijkse gebruikers van datingapps in Spanje

Datingapps zijn niet meer weg te denken uit het moderne leven. Miljoenen Europeanen maken gebruik van digitale platforms om een potentiële partner te vinden. Maar hoe zit het precies met het gebruik van datingapps in Spanje? Een interessant onderzoek geeft antwoord op vragen als: worden datingapps meer door mannen of vrouwen gebruikt? Op welke leeftijd maakt men het meeste gebruik van datingapps? En welke app is het populairst?

Maandelijks maken meer dan 4 miljoen inwoners van Spanje gebruik van datingapps, dat is 8% van de bevolking (48 miljoen). Tinder is veruit de populairste datingapp van Spanje. Per maand heeft Tinder maar liefst 1,5 miljoen unieke gebruikers. Gemiddeld besteedt iedere gebruiker ongeveer 2,5 uur per maand aan de app.

Badoo volgt op respectabele afstand met bijna 1 miljoen maandelijkse gebruikers. Opvallend genoeg is de bronzen medaille voor Grindr, een datingapp gericht op homoseksuele en biseksuele mannen. Deze doelgroep spendeert maar liefst 8,5 uur per maand aan het chatten en daten via Grindr.

Andere populaire datingapps zijn Bumble met 390.000 gebruikers per maand, Mektic met 270.000, Wapo met 255.000, LOVOO met 215.000, Plenty of Fish met 174.000, Quirorollo met 157.000 en ContactosRapidos met 138.000 gebruikers per maand.

De populariteit van datingapps heeft verschillende redenen, zoals het gemak want je kunt letterlijk overal en altijd op zoek naar een date en je hebt toegang tot een enorm potentieel aan matches. Chatfuncties maken de eerste connectie laagdrempelig en er is voor ieder wat wils, met apps gericht op specifieke doelgroepen en interesses.

Millennials (25-44 jaar)

Uit het onderzoek blijkt dat met name millennials veel gebruikmaken van datingapps. Millennials zijn de generatie die tussen 1981 en 1994 geboren is. Binnen deze leeftijdscategorie van 25 tot 44 jaar worden datingapps het meest gebruikt.

Met name de groep singles tussen de 25 en 34 jaar is zeer actief op het gebied van online dating. Zij zijn opgegroeid in het digitale tijdperk en hebben weinig moeite met het leggen van een eerste contact online. Ook past online dating goed bij de drukke levensstijl van deze groep: altijd en overal op zoek naar liefde en romantiek.

Mannen actiever dan vrouwen

Opvallend genoeg blijken mannen een stuk actiever op datingapps dan vrouwen. Bijna 2,8 miljoen mannelijke gebruikers loggen maandelijks in op datingapps, tegenover 1,2 miljoen vrouwelijke gebruikers.

Ook de tijd die aan datingapps wordt besteed verschilt sterk tussen de seksen: mannen brengen gemiddeld 4,5 uur per maand door op datingapps, terwijl vrouwen slechts 2,5 uur per maand actief zijn.

Een mogelijke verklaring is dat vrouwen kritischer en voorzichtiger zijn bij het online daten. Waar mannen meer gefocust zijn op aantallen matches, zijn vrouwen vaak op zoek naar kwalitatieve connecties. Ook hebben veiligheidsoverwegingen mogelijk impact op het datingappgebruik van vrouwen.

Ambtenaren, singles en Navarra

Tot slot is er ook gekeken naar datingapp gebruik onder verschillende beroepsgroepen en regio’s. Opvallend genoeg blijken ambtenaren de actiefste gebruikers van datingapps. Maar liefst 18% van de ambtenaren geeft aan een datingapp te gebruiken.

Ook op regionaal niveau zijn er opmerkelijke verschillen. Zo ligt het gebruik van datingapps in de Noord-Spaanse regio Navarra een stuk hoger dan in andere regio’s. Ruim 14% van de singles in Navarra zoekt via datingapps naar een partner.

Een mogelijke verklaring is dat de datingcultuur in Navarra sterker leeft dan in andere Spaanse regio’s. Navarra staat erom bekend dat relatievorming er hoog in het vaandel staat. Online dating sluit goed aan bij deze cultuur, wat de populariteit van datingapps verklaart.

Ga naar de inhoud