Waterschaarste op sommige Canarische Eilanden leidt tot maatregelen

Waterschaarste op de Canarische Eilanden leidt tot maatregelen
Beeld: via canva.com

Waterschaarste op sommige Canarische Eilanden leidt tot maatregelen

De Canarische Eilanden kampen momenteel met een ernstig watertekort als gevolg van aanhoudende droogte. Verschillende gemeenten hebben daarom strenge maatregelen ingevoerd om water te besparen.

De afgelopen maanden is er nauwelijks regen gevallen op de eilanden. Dit heeft geleid tot sterk gedaalde grondwaterstanden. De reservoirs staan op een historisch laag niveau voor deze tijd van het jaar. Volgens experts wordt 2024 potentieel het droogste jaar sinds het begin van de metingen.

De waterschaarste treft met name de eilanden Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife. Op La Gomera werd in juli 2022 al de noodtoestand uitgeroepen. De situatie is het meest nijpend op Fuerteventura en Lanzarote, waar in januari al maatregelen werden genomen.

De aanhoudende droogte heeft grote gevolgen voor de natuur, landbouw en toerisme op de eilanden. De waterschaarste zet de kwetsbare natuur van de Canarische Eilanden onder druk. De eilanden zijn grotendeels afhankelijk van neerslag om aan hun waterbehoefte te voldoen. Door klimaatverandering wordt extreme droogte frequenter en nijpender.

Strenge maatregelen ingesteld

Om het waterverbruik te beperken hebben verschillende gemeenten op de Canarische Eilanden nu strenge maatregelen ingesteld. Zo is op sommige plekken het verbruik van drinkwater aan banden gelegd.

In de gemeente Alajeró op het eiland La Gomera is een verbod ingesteld op alle niet-essentiële toepassingen van drinkwater. Het is verboden om zwembaden te vullen, tuinen te sproeien, auto’s te wassen en buitendouches te gebruiken.

De burgemeester roept op om drinkwater alleen nog maar te gebruiken voor de primaire levensbehoeften. Ook andere gemeenten overwegen soortgelijke maatregelen. Zo wordt op Fuerteventura en Lanzarote al opgeroepen zo min mogelijk drinkwater te verspillen.

Naast het verbod op bepaalde vormen van drinkwatergebruik, worden ook andere maatregelen genomen:

  • Installatie van extra ontziltingsinstallaties
  • Oproep tot waterbesparing bij bevolking en toeristen
  • Verlaging van waterdruk in leidingen
  • Campagnes om lekkages op te sporen en te repareren

De komende maanden zullen naar verwachting nog meer beperkingen worden ingevoerd in gemeenten en wellicht op hele eilanden als er onvoldoende regen valt. Zonder rigoureuze besparingen dreigen op sommige plekken extreme watertekorten.

Ga naar de inhoud