Vicepremier en Podemos partijleider stapt op om kandidaat regionale verkiezingen Madrid te worden

Vicepremier en Podemos partijleider stapt op om kandidaat regionale verkiezingen Madrid te worden
Beeld: Europa Press

Vicepremier en Podemos partijleider stapt op om kandidaat regionale verkiezingen Madrid te worden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De tweede vicepremier van de Spaanse coalitieregering van de PSOE en Unidas-Podemos Pablo Iglesias is maandag opgestapt. Dat wil zeggen, hij heeft zijn taak als vicepremier neergelegd om zich volledig te storten op zijn kandidatuur om de Madrid regio te leiden bij de regionale verkiezingen op 4 mei in de Madrid regio.

Het is wat men in Spanje noemt de politieke bom die gevallen is op maandag 15 maart. De coalitieregering tussen de PSOE en Unidas-Podemos werd in januari 2020 gevormd door de huidige premier Pedro Sánchez en de partijleider van Unidas-Podemos Pablo Iglesias die daarna de tweede vicepremier werd. 

Maar deze positie heeft Iglesias nu opgegeven om zich kandidaat te stellen als regionale premier van de Madrid regio waar op 4 mei regionale verkiezingen zijn. Deze zijn door de huidige regionale PP-premier Diaz Ayuso afgekondigd nadat zij haar regionale coalitieregering met de Ciudadanos partij beëindigde door de regionale vicepremier Aguado van Ciudadanos naar huis te sturen.

Het vertrek van Pablo Iglesias bij de centrale coalitieregering werd door hemzelf op social media aangekondigd en zorgde voor een schokeffect in de regionale en landelijke politiek. Er waren dan ook meteen reacties door de politici van verschillende politieke partijen behalve vanuit Moncloa, de centrale regering en de PSOE-partij.

In Madrid reageerde de PP-premier Ayuso meteen euforisch want volgens haar is het haar dus gelukt om Iglesias uit de regering te krijgen, een wens van de Partido Popular. verder zegt Ayuso dat ze geen slechtere concurrent had kunnen bedenken want Iglesias is in haar ogen de slechtst beoordeelde en minst gewaardeerde politicus. De PP schrijft overal op social media meteen ‘Comunismo o lobertad’.

De opvolger van Pablo Iglesias als tweede vicepremier zal de huidige minister van Werkgelegenheid Yolanda Diaz worden.

Pablo Iglesias deed ook meteen een oproep om samen met Más Madrid van zijn vroegere collega Iñigo Errejón naar de regionale stembussen te stappen in de Madrid regio. Samen met de PSOE zouden ze een meerderheid kunnen hebben, zeker omdat Ciudadanos waarschijnlijk geen coalitie meer zal aangaan met de PP.

De Unidas-Podemos partijleider Pablo Iglesias werd tweede vicepremier nadat zijn partij erin slaagde om samen met de PSOE Spanje’s eerste centrale coalitieregering te vormen. Dat gebeurde in januari 2020 nadat beide partijen in november 2019 een regeerakkoord ondertekenden.

Ga naar de inhoud