Een volle boodschappenmand kost in Spanje 924 euro meer dan een jaar geleden

Een volle boodschappenmand kost in Spanje 924 euro meer dan een jaar geleden
Beeld: Canva

Een volle boodschappenmand kost in Spanje 924 euro meer dan een jaar geleden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De stijging van maximaal twee procent in de voedselprijzen in februari brengt de inflatie van dit segment op 16,6% op jaarbasis, het hoogste niveau sinds het begin van de reeks in januari 1994. Deze zware klap voor veel gezinnen, die al worden belast door de hoge energieprijzen (de elektriciteit steeg in februari ook met 12,6%), betekent dat er 924 euro meer wordt betaald voor de volle boodschappenmand dan een jaar geleden, volgens berekeningen van de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU).

Deze laatste stijging zorgt ervoor dat een groot aantal basisproducten moeilijk betaalbaar wordt voor veel huishoudens. De jaarlijkse prijsstijging is vooral merkbaar bij suiker (52,1%), boter (39,1%), melk (33,2%), olijfolie (33,1%), zonnebloemolie (27,3%), eieren (28%), verse peulvruchten en groenten (23,6%), meel en andere granen (26,2%), rijst (21,2%) en aardappelen (21%). Maar ook bij kaas (19,8%), pluimvee-, varkens- en rundvlees (ongeveer 14%) en brood (13,2%).

In dit opzicht waarschuwden de resultaten van een enquête over consumptiegewoonten, uitgevoerd door de OCU in december van het afgelopen jaar al voor de moeilijke periode waarmee veel gezinnen te maken kregen als gevolg van de stijging van de inflatie op voedsel. Negen van de tien consumenten pasten hun gewoonten aan, waarbij ze de voorkeur gaven aan producten in de aanbieding en kozen voor huismerken en aankopen bij goedkope supermarkten.

Tegelijkertijd neemt de consumptie van verse producten af, zoals vlees en vis (-32%) of fruit en groenten (-18%), en worden ze vervangen door verpakte en diepvriesproducten, en worden meer witte huismerken gekocht dan bekende merken wat de moeilijkheden weerspiegelt om de eindjes aan elkaar te knopen in Spanje.

Ga naar de inhoud