Spectaculaire vuurbal gezien boven Madrid en Segovia

Spectaculaire vuurbal gezien boven Madrid en Segovia
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Spectaculaire vuurbal gezien boven Madrid en Segovia

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is een vliegende vuurbal gezien die vloog van Pedrezuela (Madrid) naar Navalilla (Segovia). De bal komt voort uit de impact van een asteroïde die de atmosfeer van de aarde binnen vloog. Hij werd ontdekt door het astronomisch complex ‘La Hita’ in Toledo. Dit gebeurde op 2.24 uur in de vroege ochtend van maandag dertien maart. 

Het fenomeen kon ontstaan doordat een brokstuk uit de ruimte binnenkwam in de atmosfeer van de aarde met een snelheid van 53.000 kilometer per uur. De hoge snelheid veroorzaakte frictie en warmte, waardoor de brand ontstond en zo het brokstuk als vuurbal zichtbaar werd. 

Volgens verschillende bronnen kon de vuurbal gezien worden boven Perezuela in Madrid op een hoogte van 74 kilometer en van daaruit vloog hij verder richting het noordoosten waar het vuur uit ging op een hoogte van 33 kilometer boven Navalilla in Segovia. 

Het astronomisch complex ‘La Hita’ in La Puebla de Almoradiel in Toledo heeft de vlucht vastgelegd en zal onderzoek doen. La Hita heeft als werk het monitoren van de lucht boven ons met als doel het registreren en bestuderen van de impact op de atmosfeer van de aarde van brokstukken van verschillende oorsprong uit ons sterrenstelsel die onze atmosfeer binnenkomen. 

Wat is een vuurbal of ‘bola de fuego’?

Een vuurbal als meteoriet is een heldere bol van licht die ontstaat wanneer een meteoriet de atmosfeer van de aarde binnendringt en begint te verbranden door wrijving met de lucht. Het is meestal wit of geel van kleur, maar kan ook andere kleuren vertonen, zoals oranje, rood of groen, afhankelijk van de samenstelling van de meteoriet. Vuurballen als meteorieten worden ook wel meteoorvuurbollen genoemd en kunnen een spectaculair zicht aan de nachtelijke hemel zijn, vooral wanneer ze gepaard gaan met een heldere staart en een luide knal wanneer ze uiteindelijk op de grond inslaan.

Ga naar de inhoud