Protesten in gevangenissen van Catalonië na de moord op een keukenmedewerkster in Tarragona

Protesten in gevangenissen van Catalonië na de moord op een keukenmedewerkster in Tarragona
Beeld: YouTube / screenshot

Protesten in gevangenissen van Catalonië na de moord op een keukenmedewerkster in Tarragona

In de nasleep van de tragische dood van een gevangenismedewerker in Tarragona hebben gevangenisbewaarders en andere personeelsleden blokkades opgeworpen bij verschillende gevangenissen in Catalonië. Deze acties zijn een duidelijke uiting van protest tegen de onveilige werkomstandigheden in de gevangenissen en het gebrek aan middelen om dergelijke incidenten te voorkomen.

Afgelopen woensdag heeft een gevangene die voor moord vastzit in de gevangenis Mas d’Enric in Catllar (Tarragona) een keukenmedewerkster vermoord. De man in kwestie werkte in de keuken en wist met een scherp voorwerp de vrouw neer te steken. De vrouw is daarna aan haar verwondingen overleden.

De dood van de gevangenismedewerker heeft de aandacht gevestigd op de gevaarlijke omstandigheden waarin het personeel in Catalaanse gevangenissen moet werken. Incidenten van geweld tegen medewerkers zijn helaas geen zeldzaamheid, en de recente tragedie heeft aangetoond dat de veiligheidsmaatregelen vaak inadequaat zijn.

Overbevolking is een chronisch probleem in veel Catalaanse gevangenissen, wat de spanningen verder verhoogt en de veiligheid in gevaar brengt. Daarnaast kampen veel inrichtingen met personeelstekorten, waardoor bewaarders overbelast raken en de controle over de situatie kunnen verliezen.

Veel gevangenissen in Catalonië kampen ook met verouderde infrastructuur, wat het risico op incidenten verder vergroot. Gebouwen die niet zijn ontworpen voor de huidige gevangenispopulatie en de moderne veiligheidseisen, vormen een risico voor zowel gedetineerden als personeel.

Protest

Als reactie op de recente tragedie hebben gevangenisbewaarders en andere medewerkers in verschillende gevangenissen van Catalonië blokkades opgeworpen en stakingen uitgeroepen. Zij willen op deze manier de autoriteiten dwingen om meer aandacht te besteden aan de veiligheidssituatie in de gevangenissen en de nodige middelen vrij te maken voor verbeteringen.

Het gaat om de gevangenissen Brians 1 en 2, Lledoners, Quatre Camins, Ponent, het vrouwencentrum Wad-Ras in Barcelona en Mas d’Enric in Tarragona. Bij deze laatste gevangenis werd de medewerkster emotioneel herdacht door bloemen en kaarsen.

De betogers eisen onder meer betere veiligheidsmaatregelen, meer personeel en een herziening van de procedures voor het omgaan met gewelddadige gedetineerden. Zij willen ook dat de autoriteiten erkennen dat de huidige situatie onhoudbaar is en dat er dringend actie moet worden ondernemen.

De Catalaanse autoriteiten hebben gereageerd door in gesprek te gaan met de betogers en te beloven de situatie te zullen onderzoeken. Desalniettemin blijven de spanningen hoog, en de protesten zouden wel eens kunnen uitgroeien tot een langdurige impasse als er geen concrete maatregelen worden genomen.

Ga naar de inhoud