Spaanse weerdienst voorspelt een warme lente na de warmste winter sinds 1870

Spaanse weerdienst voorspelt een warme lente na de warmste winter sinds 1870
Beeld: via canva.com

Spaanse weerdienst voorspelt een warme lente na de warmste winter sinds 1870

De Spaanse weerdienst Aemet heeft de verwachting uitgesproken voor een warme en droge lente na de warmste winter sinds 1870. Volgens de meteorologische gegevens was de afgelopen winter uitzonderlijk mild, waarbij de gemiddelde temperaturen in grote delen van Spanje hoger waren dan normaal voor deze periode.

De afgelopen winter van 2023-2024 was de warmste sinds het begin van de metingen in 1870, zo meldt Aemet. De gemiddelde temperaturen lagen aanzienlijk hoger dan normaal in grote delen van Spanje, met name in het noorden, het oosten en op de Canarische Eilanden.

Volgens de gegevens van Aemet lag de gemiddelde temperatuur voor de winter op 9,8 graden, wat 1,7 graden hoger is dan het gemiddelde voor de referentieperiode van 1981-2010. In sommige regio’s waren de afwijkingen nog groter, met temperaturen die meer dan 2 graden hoger lagen dan normaal.

De uitzonderlijk warme winter heeft gevolgen gehad voor de natuur en de landbouwsector in Spanje. Vroegbloeiende planten en bomen hebben hun groeicyclus versneld, wat kan leiden tot problemen als er later in het seizoen nog vorst optreedt. Bovendien heeft de warmte geleid tot een verhoogde verdamping en droogte in sommige gebieden, wat een uitdaging kan vormen voor de landbouw.

Hoewel één uitzonderlijk warme winter niet direct kan worden toegeschreven aan klimaatverandering, past dit patroon wel binnen de bredere trend van stijgende temperaturen als gevolg van de opwarming van de aarde. Aemet benadrukt het belang van blijvende inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en de effecten van klimaatverandering te beperken.

Warme Lente

Na de warmste winter sinds 1870 verwacht Aemet dat de lente van 2024 ook warmer dan normaal zal zijn, met name in het noorden, het oosten, het zuidwesten en op de Balearen en Canarische Eilanden. De lente (primavera) begint op woensdag 20 maart om 4.06 uur.

De meteorologen van Aemet voorspellen dat de gemiddelde temperaturen in de lente hoger zullen zijn dan normaal. De kans op een zeer warme lente is volgens hen zeer groot, waarbij de temperaturen aanzienlijk boven het gemiddelde kunnen uitkomen.

Wat betreft de neerslag is het beeld minder duidelijk. Voor het merendeel van Spanje zijn er geen duidelijke signalen dat de lente natter of droger zal zijn dan normaal. Alleen voor de Canarische Eilanden wordt een drogere lente verwacht dan gebruikelijk.

Ga naar de inhoud