Search
menu
Search

Meer huiselijk geweld in Spanje tijdens de noodtoestand

Meer huiselijk geweld in Spanje tijdens de noodtoestand
Beeld: 123rf

Meer huiselijk geweld in Spanje tijdens de noodtoestand

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het huiselijk geweld noodnummer 016 heeft sinds de aanvang van de noodtoestand in Spanje op 15 maart 18% meer telefoontjes ontvangen van vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. Voor deze groep vrouwen is het verplicht binnenshuis blijven een nachtmerrie met soms fatale gevolgen.

In vergelijking met de maand februari zijn er tussen 14 en 29 maart meer vrouwen geweest die het 016 noodnummer voor huiselijk geweld hebben gebeld. Het gaat om een stijging van 18% of 512 telefoontjes meer dan de maand daarvoor en 374 telefoontjes meer dan de maand maart 2019. 

Ook online via de speciale website zijn er sinds 14 maart veel meer informatie aanvragen geweest waarbij er gesproken wordt over een stijging van 286% ten opzichte van februari. Via WhatsApp zijn er tevens 168 informatie aanvragen binnengekomen.

Tot nu toe zijn er in 2020 alweer 19 vrouwen door hun partner om het leven gebracht terwijl 2019 afsloot met 55 gedode vrouwen, het hoogste aantal sinds 2013. Afgelopen maandag werd een vrouw in Valladolid door haar partner uit een raam gegooid. Zij werd het derde slachtoffer van huiselijk geweld tijdens de noodtoestand.

Het telefoonnummer 016 is gratis en kan anoniem gebeld worden terwijl het nummer niet op de telefoonrekening komt te staan. Via de nummers 682916136 en 682508507 kunnen vrouwen voor wie het niet mogelijk is om te bellen via WhatsApp informatie vragen. Op de DEZE website van het Ministerie van Gelijkheid kan men meer informatie vinden.

Verder kan men gebruik maken van de smartphone app AlertCops. Deze is gratis te downloaden en te installeren door enkele vragen te beantwoorden waarna de geolocatie aan gezet kan worden en vrouwen gelokaliseerd kunnen worden.

Tijdens de noodtoestand mogen vrouwen die met huiselijk geweld te maken hebben logischerwijze wel de woning verlaten, inclusief met kinderen. Daarnaast zijn er naast de reguliere opvanghuizen ook hotels ter beschikking om vrouwen en kinderen op te vangen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?