Meer huiselijk geweld in Spanje tijdens de noodtoestand

Meer huiselijk geweld in Spanje tijdens de noodtoestand
Beeld: 123rf

Meer huiselijk geweld in Spanje tijdens de noodtoestand

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het huiselijk geweld noodnummer 016 heeft sinds de aanvang van de noodtoestand in Spanje op 15 maart 18% meer telefoontjes ontvangen van vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld. Voor deze groep vrouwen is het verplicht binnenshuis blijven een nachtmerrie met soms fatale gevolgen.

In vergelijking met de maand februari zijn er tussen 14 en 29 maart meer vrouwen geweest die het 016 noodnummer voor huiselijk geweld hebben gebeld. Het gaat om een stijging van 18% of 512 telefoontjes meer dan de maand daarvoor en 374 telefoontjes meer dan de maand maart 2019. 

Ook online via de speciale website zijn er sinds 14 maart veel meer informatie aanvragen geweest waarbij er gesproken wordt over een stijging van 286% ten opzichte van februari. Via WhatsApp zijn er tevens 168 informatie aanvragen binnengekomen.

Tot nu toe zijn er in 2020 alweer 19 vrouwen door hun partner om het leven gebracht terwijl 2019 afsloot met 55 gedode vrouwen, het hoogste aantal sinds 2013. Afgelopen maandag werd een vrouw in Valladolid door haar partner uit een raam gegooid. Zij werd het derde slachtoffer van huiselijk geweld tijdens de noodtoestand.

Het telefoonnummer 016 is gratis en kan anoniem gebeld worden terwijl het nummer niet op de telefoonrekening komt te staan. Via de nummers 682916136 en 682508507 kunnen vrouwen voor wie het niet mogelijk is om te bellen via WhatsApp informatie vragen. Op de DEZE website van het Ministerie van Gelijkheid kan men meer informatie vinden.

Verder kan men gebruik maken van de smartphone app AlertCops. Deze is gratis te downloaden en te installeren door enkele vragen te beantwoorden waarna de geolocatie aan gezet kan worden en vrouwen gelokaliseerd kunnen worden.

Tijdens de noodtoestand mogen vrouwen die met huiselijk geweld te maken hebben logischerwijze wel de woning verlaten, inclusief met kinderen. Daarnaast zijn er naast de reguliere opvanghuizen ook hotels ter beschikking om vrouwen en kinderen op te vangen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.