Een dorp in de provincie Sevilla heet voor een week Ucrania

Een dorp in de provincie Sevilla heet voor een week Ucrania
Beeld: @u24_news / twitter

Een dorp in de provincie Sevilla heet voor een week Ucrania

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Het dorpje Fuentes de Andalucía in de provincie Sevilla in Andalusië verandert voor een paar dagen haar naam in Ucrania (Spaans voor Oekraïne). Het doet dat niet alleen uit solidariteit met de slachtoffers van de oorlog, maar ook om in het algemeen het idee van solidariteit in de verf te zetten.

Wie het dorp Fuentes de Andalucía binnen rijdt ziet vandaag de dag een groot bord staan met de letters Ucrania, naast de vlag en het wapenschild. Het gaat niet om een typefout, maar om een bewuste campagne van het gemeentebestuur. Niet alleen de naam van het dorp verandert voor een paar dagen, ook de straatnamen dragen nu de namen van een paar van de meest gebombardeerde steden uit de afgelopen oorlogsweken: Kiev, Mariupol of Charkov. 

Bij de straatnamen staat een kleine beschrijving over het lijden in desbetreffende steden. Het idee van burgemeester Francisco Martínez heeft de bewoners van Fuentes de Andalucía samengebracht in een idee dat veel verder gaat dan het louter inzamelen van geld en hulpmiddelen. Zijn voornaamste doel is het planten van een zaadje bij de jongeren. “Als de kinderen in ons dorp zien hoe we ons inzetten voor Oekraïne, zullen ze solidair opgroeien. Wat we doen is de kleinsten van het dorp een bericht sturen, dat ze zien wat georganiseerd wordt, en dat we allemaal samen helpen.”

De actie gaat bovendien verder dan alleen Oekraïne. De andere straten in het dorp dragen de namen van andere landen waar op dit moment een oorlog woedt: Ethiopië, Jemen, Syrië, Palestina of Afghanistan. En het effect laat zich merken. Niet alleen is het kersverse Spaans ‘Ucrania’ de afgelopen dagen overal in de Spaanse kranten opgedoken, ook zijn de donaties van steun en hulpmiddelen van de inwoners van Fuentes de Andalucía fel gestegen.

Ga naar de inhoud