Emotioneel druk afscheid van de in Barcelona bekende ‘Pinokkio’

Emotioneel druk afscheid van de in Barcelona bekende 'Pinokkio'
Beeld: Güldem Üstün / flickr, CC BY 2.0

Emotioneel druk afscheid van de in Barcelona bekende ‘Pinokkio’

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Juan Bayén, de legendarische eigenaar van de ‘Pinotxo-bar’ in de Boqueria-markt in Barcelona, is afgelopen week overleden op de leeftijd van 88 jaar. Hij heeft zijn leven gewijd aan zijn iconische etablissement op de Las Ramblas en ontving een laatste eerbetoon toen de begrafenisauto bij de hoofdingang van de emblematische Catalaanse markt aankwam.

Na zijn wake op woensdag in het uitvaartcentrum van Sancho de Ávila, werd de ceremonie op donderdag gehouden. Vervolgens verplaatste de begrafenisauto zich naar de Boqueria, zodat ondernemers, inwoners van de stad en zijn vaste klanten afscheid konden nemen van ‘Juanito’. Na het voorlezen van enkele eerbetuigingen, werd ‘Barcelona’ van Freddie Mercury en Montserrat Caballé, het favoriete nummer van Juan, gespeeld. Hij werkte in de bar sinds zijn 7e en besloot onlangs met pensioen te gaan, wat leidde tot een familieruzie en uiteindelijk de overdracht van het gewaardeerde bedrijf.

Pinotxo is vanaf een vierkante meter het geliefdste personage geworden in de geschiedenis van de Boqueria-markt. Met zijn constante glimlach, opgestoken duimen en vrolijke houding naar klanten, zorgde hij ervoor dat iedereen zich speciaal voelde. Hij heeft daar tientallen jaren zijn tapas aan zijn klanten gegeven en tienduizenden kopjes koffie geschonken.

Op 3 mei zal het beeld van Joan Bayén (Pinotxo) worden onthuld in het Nou Museu de Cera in Barcelona. Pinotxo zal worden toegevoegd aan de ‘Mestres de la Cuina’-zaal, naast de meest representatieve figuren van de Catalaanse keuken, zoals Ferran Adrià, Carme Ruscalleda, Jordi Cruz en de gebroeders Roca. Op 3 mei zal ook het boek ‘La Boqueria del Juanito’ worden gepresenteerd, waarin het verhaal van Bayén wordt verteld door middel van “een rustige reis in foto’s door zijn persoonlijke groei”. Bayén wordt beschreven als iemand die puur sympathiek, vriendelijk, gelukkig en goedhartig was.

Ga naar de inhoud