Spanje krijgt deze zomer te maken met veel hogere temperaturen dan normaal

Spanje krijgt deze zomer te maken met veel hogere temperaturen dan normaal
Beeld: Canva

Spanje krijgt deze zomer te maken met veel hogere temperaturen dan normaal

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje maakt zich op voor een zeer hete zomer met veel meer warmte dan normaal. De voorspellingen geven aan dat zowel mei, juni als juli zeer hoge temperaturen zullen brengen, ver boven het normale niveau in het land. Terwijl afgelopen zomer (2022) de warmste was in 50 jaar, zou het komende zomerseizoen (2023) ook records kunnen breken. De Spaanse weerdienst AEMET verwacht dat de zomer lang en buitengewoon warm zal zijn.

In de afgelopen jaren heeft Spanje warmere zomers dan normaal gehad, wat heeft geleid tot een toename in frequentie en intensiteit van hittegolven. Het jaar 2022 was bijvoorbeeld het warmste jaar ooit geregistreerd in Spanje, maar ook in heel Europa. Volgens gegevens van de Spaanse weerdienst AEMET zijn de zomers in Spanje sinds de jaren tachtig steeds warmer geworden, met steeds frequentere en intensere hittegolven. Het is aangetoond dat de zomers steeds langer duren en al vijf weken langer zijn geworden, met een toename van negen dagen per decennium.

Het effect op ecosystemen en mensen is al merkbaar. Warmere zomers zorgen voor een groter risico op bosbranden, droogte en gezondheidsproblemen gerelateerd aan hitte, zoals hittestress en uitdroging. In 2023 ervaart Spanje al abnormaal hoge temperaturen sinds het begin van de lente. Het land heeft te maken met een van de grootste droogtes sinds 1970, en er zijn gebieden op de kaart waar het al meer dan 100 dagen niet heeft geregend sinds het begin van het jaar.

Voorspelling

De voorspellingen geven aan dat zowel mei, juni als juli zeer hoge temperaturen zullen brengen in Spanje, ver boven het normale niveau. In het bijzonder zal het veel warmer zijn dan normaal in het hele binnenland en warmer dan normaal in de rest van het land, behalve op de Canarische Eilanden, waar de temperaturen iets boven het gemiddelde kunnen liggen.

De maanden die overeenkomen met de klimatologische zomer zullen een veel warmer klimaat brengen dan normaal in praktisch heel het Spaanse vasteland (Iberisch Schiereiland), met positieve temperatuurafwijkingen boven het normale niveau op de Balearen eilanden en iets boven het normale niveau op de Canarische Eilanden.

Weinig regen

Wat betreft neerslag of regen worden er in het trimester mei, juni en juli lichte afwijkingen onder het normale niveau verwacht in het binnenland van Galicië, Asturië, Cantabrië, Castilië en León, Madrid, Extremadura, een groot deel van Castilla-La Mancha en Andalusië. In de zomermaanden toont de voorspelling geen afwijkingen, maar omdat er in de zomer normaal gesproken nauwelijks neerslag valt, zijn de vooruitzichten niet gunstig.

Record zomer 2022

Afgelopen zomer in 2022 was de warmste ooit geregistreerd in Spanje sinds het begin van de registratie in 1961. Het was een zomer van buitengewone hitte, waarbij de temperatuur 2,2 graden boven het gemiddelde lag en ruim 0,4 graden hoger was dan het vorige recordjaar 2003. Juli was de meest afwijkende maand met een temperatuur van 2,7 graden boven het normale niveau op het Spaanse vasteland. De nationale gemiddelde temperatuur was 26,6 graden, wat de warmste maand ooit geregistreerd is.

Ga naar de inhoud