Anno 2024 heeft Spanje nog steeds duizenden grotbewoners

Anno 2024 heeft Spanje nog steeds duizenden grotbewoners
Beeld: Guadix turismo / web

Anno 2024 heeft Spanje nog steeds duizenden grotbewoners

Het klinkt misschien als een fabel, maar in het zuiden van Spanje zijn er nog steeds duizenden mensen die in grotten wonen. Deze moderne grotbewoners geven de voorkeur aan hun ondergrondse levensstijl boven luxe appartementen of huizen. Benieuwd waar je deze unieke gemeenschappen kunt vinden?

In het hart van Andalusië, in de provincie Granada, ligt het pittoreske Guadix, een levendige getuigenis van geschiedenis en traditie. Met slechts 18.700 inwoners is deze verborgen parel een unieke bestemming die bezoekers meeneemt op een reis terug in de tijd, dankzij de duizenden ondergrondse grotten die als woningen dienen. Dit architectonische erfgoed heeft de tand des tijds doorstaan en biedt een onvergetelijke ervaring.

De ondergrondse grotwoningen van Guadix zijn niet alleen historisch interessant, maar ook nog steeds bewoond. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in deze bijzondere huizen en meer leren over hun geschiedenis en gebruik door de eeuwen heen. De unieke architectuur en de manier waarop de lokale bevolking deze grotten heeft aangepast aan moderne behoeften, maken Guadix tot een fascinerende bestemming.

De ondergrondse woningen, uitgehouwen in het zachte tufsteen, zijn niet alleen getuigen van de rijke geschiedenis, maar bieden hun bewoners ook een comfortabele en duurzame leefomgeving. Met een constante temperatuur van ongeveer 20 graden het hele jaar door, vormen deze woningen een aangenaam toevluchtsoord, zowel in de winter als in de zomer.

De oorsprong van deze grotwoningen gaat terug naar cruciale momenten in de Spaanse geschiedenis, zoals de Oorlog van Granada in 1452. Sindsdien hebben de grotwoningen de evolutie van de stad gevolgd en dienden ze als schuilplaats voor verschillende etnische groepen en gemarginaliseerde minderheden in de middeleeuwen.

De bouw van deze ondergrondse woningen is een waar meesterwerk. De bewoners hebben gebruikgemaakt van de natuurlijke holtes in de rotsen en deze uitgehold tot leefruimtes. De muren zijn versterkt met houten balken en de vloeren zijn bedekt met tegels of gestampte aarde. Sommige grotwoningen hebben zelfs meerdere verdiepingen en beschikken over patio’s en binnenplaatsen voor extra licht en ventilatie.

Hoewel de grotwoningen dateren uit een ver verleden, hebben de huidige bewoners zich aangepast aan de moderne tijd. Veel woningen zijn uitgerust met alle gemakken van deze tijd, zoals elektriciteit, stromend water en internet. De bewoners hebben hun huizen ingericht met hedendaagse meubels en apparatuur, waardoor ze in een historische omgeving kunnen genieten van een moderne levensstijl.

Het toerisme is een belangrijke economische factor voor Guadix. Bezoekers uit de hele wereld komen naar de stad om de unieke grotwoningen te bewonderen en kennis te maken met de rijke cultuur en tradities. Vele bewoners hebben hun woningen omgebouwd tot kleine pensions of restaurants, waar ze gasten kunnen ontvangen en hen kennis laten maken met de lokale keuken en levenswijze.

Ondanks de modernisering, is het gemeenschapsleven in de grotwoningen nog steeds sterk aanwezig. Bewoners organiseren regelmatig feesten en evenementen in de open ruimtes tussen de grotten, waar ze traditionele dansen en muziek ten tonele brengen. De nauwe banden tussen de buurtbewoners creëren een gevoel van saamhorigheid en behouden de rijke culturele erfenis van Guadix.

Ga naar de inhoud