Bosbrand Costa Blanca verwoest 800 hectare met 180 bewoners geëvacueerd

Bosbrand Costa Blanca verwoest 800 hectare met 180 bewoners geëvacueerd
Beeld: @BomberosDipuALC / X

Bosbrand Costa Blanca verwoest 800 hectare met 180 bewoners geëvacueerd

Bij een bosbrand in Xaló, Parcent, Alcalalí en Tàrbena in de Marina Alta streek in de provincie Alicante, zijn zeker 800 hectare natuurgebied in vlammen opgegaan. Het vuur woedt in het berggebied bij de Coll de Rates en La Penya Altades. Honderdtachtig mensen moesten hun huis verlaten vanwege de uitslaande brand die maandagochtend nog niet onder controle was.

Het vuur ontstond zondagmiddag rond 12.20 uur door een gecontroleerde landbouwbrand. Maar door de harde wind verspreidde het vuur zich al snel over het natuurgebied. Maandagochtend was de brand nog steeds niet onder controle.

De brandweer heeft elf eenheden ter plaatse om de brand te bestrijden. Ook het leger is ingeschakeld met 200 militairen. De overheid heeft vliegtuigen en helikopters gestuurd om water over het vuur te gooien.

De eerste onderzoeken wijzen uit dat het vuur is ontstaan door een gecontroleerde verbranding van landbouwafval. Maar door de harde wind en de droogte verspreidde het vuur zich al snel. De burgemeester van Xaló, Joan Miquel Girones, zei dat het vuur “in eerste instantie onder controle was, maar door de plotselinge windstoten begon het zich snel te verspreiden”.

Het vuur heeft al minstens 800 hectare natuurgebied verwoest. Het vuur verspreidde zich snel door het droge struikgewas en de pijnbomen in het gebied. De rookwolken zijn tot ver in de regio te zien. Doordat de brand nog steeds aanhoudt, zal het aantal hectares bos en natuur dat verloren gaat alleen maar toenemen.

Honderdtachtig mensen moesten hun huis verlaten vanwege de brand. De bewoners van de dorpen Xaló, Parcent, Alcalalí en Tàrbena zijn geëvacueerd naar opvangcentra in de buurt. Er zijn geen meldingen van gewonden.

De brandweer heeft elf eenheden ter plaatse om de brand te bestrijden. De brandweerlieden proberen te voorkomen dat het vuur zich verder verspreidt. De brandweer wordt bijgestaan door het leger, dat 200 militairen heeft ingezet. De regering heeft vliegtuigen en helikopters gestuurd die worden ingezet om de brand te blussen en de verspreiding ervan te voorkomen.

De brandweer waarschuwt voor gevaarlijke rook in de omgeving van de brand. De rook kan ademhalingsproblemen veroorzaken. De brandweer adviseert om ramen en deuren gesloten te houden en binnen te blijven.

Ga naar de inhoud