De 6 beste plekken om te bezoeken tijdens je Spaanse vakantie in 2024

De 6 beste plekken om te bezoeken tijdens je Spaanse vakantie in 2024
Beeld: via freepik

De 6 beste plekken om te bezoeken tijdens je Spaanse vakantie in 2024

Spanje is een heerlijk vakantieland. Dat zullen de duizenden landgenoten die ieder jaar weer naar de Spaanse zon vertrekken volmondig beamen. Nu kun je iedere zomer weer neerstrijken op dezelfde camping. Dan weet je wat je krijgt en zul je niet zo snel voor verrassingen komen te staan. Maar voor wie wel van verrassingen houdt, biedt Spanje een keur aan verborgen parels. Met deze tips ga je je geen seconde vervelen.

Als we het over verrassingen hebben, bedoelen we natuurlijk vooral de leuke meevallers. Helaas maken onverwachte kosten, hackers en andere onvoorziene omstandigheden vaak ook deel uit van onze vakantie. Op digitaal vlak kun je met een VPN al veel risico’s uitsluiten. Bespaar bijvoorbeeld op je hotelboeking door simpelweg je Nederlandse IP-adres te veranderen naar een Spaans IP-adres, of check treintijden veilig via het wifinetwerk op je hotelkamer. Met een VPN voorkom je dat derden jouw online activiteiten volgen en je gegevens onderscheppen.

6 beste plekken

Ibiza, Barcelona en de Costa del Sol doen bij velen wel een belletje rinkelen. Het zijn dan ook heerlijke vakantiebestemmingen, maar je moet de ruimte wel delen met veel andere vakantiegangers. Heb je de Sagrada Familia en de hippiemarkten van je bucketlist afgestreept? Dan is het tijd om je blik te verruimen en andere fascinerende plekken in Spanje te verkennen:

Cádiz

Cádiz werd al in de 11e eeuw voor Christus bewoond en dat is sindsdien altijd zo gebleven. Daarmee is Cádiz de oudste permanent bewoonde plaats in heel Europa. De inwoners noemen zichzelf Gaditanos en staan bekend om de vele festivals die ze organiseren. Cádiz wordt daarom ook ‘de stad die glimlacht’ genoemd. Behalve feesten en carnavals kun je hier ook terecht voor de nodige dosis zon, strand en cultuur. Breng vooral een bezoek aan de niet te missen kathedraal. Na het beklimmen van de toren, rust je lekker uit op een terrasje op het Plaza de la Catedral of een van de andere stijlvolle pleinen. Mooie wandelingen maak je in Parque Genovés of langs de vestingmuren van Castillo de Santa Catalina.

Estepona

Ook aan de Costa del Sol zijn er nog plekken die nog niet overspoeld zijn door massa’s toeristen en feestende jongeren. Estepona is daar een mooi voorbeeld van. In dit kleine kustplaatsje kun je genieten van alle goede dingen die Spanje te bieden heeft. Ontdek de leukste boetiekjes in het historisch centrum. Wandel over de Paseo Maritimo. Ga per boot vanuit de jachthaven een middag dolfijnen spotten. Laat je zinnen strelen in de Orchideeëntuin. In de namiddag rol je zo je handdoekje uit op het strand. En ’s avonds bekijk je een vurige flamencoshow in Mi Caseta.

Granada

Het Andalusische Granada is een smeltkroes van culturen. Door de geschiedenis heen hebben zich hier onder meer Iberiërs, Grieken, Romeinen en Feniciërs gevestigd. Maar de meest indrukwekkende sporen werden achtergelaten tijdens de Islamitische heerschappij. Vanaf de 8e eeuw tot het jaar 1492 was Granada namelijk onderdeel van het Moorse Rijk. Het wereldberoemde Alhambra is daar nog steeds een sprekende getuige van. Net zoals de oude Arabische wijk, El Albaicin, en het oude badhuis, El Bañuelo.

San Sebastian

Gelegen aan de Golf van Biskaje op slechts 12 kilometer afstand vanaf de Franse grens, bevindt zich het stadje San Sebastian. In het Baskisch wordt deze plaats ook aangeduid als Donostia. Voor een spectaculair uitzicht over de baai ga je per kabelbaan naar de top van Monte Igueldo. In het museum in de oude vuurtoren kom je meer te weten over de lokale geschiedenis. Wil je de lokale geschiedenis liever persoonlijk ervaren? Slenter dan door de charmante straatjes in het historische centrum. In plaats van tapas, eten ze hier trouwens pintxos.

Santiago de Compostela

Vlak boven Portugal ligt Galicië, een regio die gekenmerkt wordt door Keltische invloeden, vissersdorpjes en spectaculaire kustlijnen. De hoofdstad, Santiago de Compostela, is vooral bekend omdat de kathedraal het eindstation is van de beroemde Camino de Santiago. Hier komen al honderden jaren pelgrims naartoe om de resten van Jakobus de Meerdere, een van de apostelen, te bezoeken. Met amper 100.000 inwoners is Santiago de Compostela een vrij kleine stad. Je zult je er snel thuis voelen en ook in de omgeving is veel te doen. Maak bijvoorbeeld een uitstap naar A Coruña of Castro Baroña.

Segovia

In het hart van Spanje, zo’n 87 km bij Madrid vandaan, ligt Segovia. Al sinds 1985 staat het historische stadscentrum op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. Het meest in het oog springt het Romeinse aquaduct dat 28 meter boven een deel van het centrum uittorent. Het aquaduct stamt nog uit de eerste eeuw na Christus en heeft een totale lengte van 728 meter. Ook het middeleeuwse kasteel of alcázar spreekt erg tot de verbeelding. Zo erg zelfs dat het model stond voor het kasteel van Disney’s Doornroosje.

Ga naar de inhoud