Catalonië heeft eindelijk een nieuwe regiopremier

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – Het Catalaanse Parlement heeft deze maandag met een tweede stemronde ingestemd met de beëdiging van Quim Torra, de 131e regiopremier van de autonome deelstaat Catalonië. Met slechts één stem verschil wisten de separatistische partijen na vijf maanden en drie mislukte pogingen de opvolger van de gevluchte en afgezette ex- regiopremier Carles Puigdemont te kiezen.

Met 66 stemmen van de ERC en JxCat partijen en een onthouding van de 4 stemmen van de CUP parlementsleden kregen de “independentistas” slechts 1 stem meer. De oppositiepartijen Ciudadanos, PP, PSOE en Comuns stemden tegen maar bleven steken op 65 zetels.

Bij de eerste stemronde lukte het Quim Torra op zaterdag niet om tenminste 68 stemmen te krijgen omdat de CUP partij tegen stemde waardoor men op 66 bleef hangen. Tijdens de tweede stemmingsronde op maandag was slechts een eenvoudig meerderheid nodig en niet de verplichte 68 stemmen. Met de behaalde 66 stemmen had Torra één stem meer dan de oppositiepartijen die allen tegen Torra stemden.

Quim Torra is dus de 131e regiopremier van Catalonië geworden, een baan die vrij kwam op 27 oktober 2017 na de invoering van artikel 155. Het duurde dus vijf maanden en er waren drie mislukte beëdigingen voor nodig om nu een kandidaat als regiopremier naar voren te kunnen schrijven die niet met justitie in aanraking is gekomen.

Artikel 155 zal echter nog niet opgeheven worden door de Spaanse regering in afwachting van de eerste beslissingen van de nieuwe regiopremier. Mochten deze niet binnen de wet zijn dan wordt de tijdelijke overname van de Catalaanse regering nog niet opgeheven.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.