skip to Main Content
Bellen en sms’en binnen EU goedkoper geworden
123rf

Bellen en sms’en binnen EU goedkoper geworden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In juni 2017 werden de roamingkosten binnen de Europese Unie (EU) afgelast waardoor je voor datagebruik of mobiel internet binnen de EU-lidstaten niets extra hoeft te betalen. Vanaf deze woensdag is het bellen binnen de EU ook goedkoper geworden want er zijn maximumprijzen bepaald voor bellen en sms’en tussen andere EU landen.

Door de nieuwe regel die deze woensdag 15 mei (2019) van kracht is, betaal je maximaal 19 eurocent per minuut voor het bellen en 6 eurocent per sms-bericht. Deze bedragen zijn nog exclusief btw. Hierbij moet je wel rekening houden dat de nieuwe regelgeving alleen van toepassing is op particuliere consumenten en niet op zakelijke gebruikers. Providers rekenden voor deze nieuwe maximumtarieven soms wel tot tien keer meer voor het bellen.

Vanaf 15 mei (2019) is het bellen tussen EU landen dus goedkoper geworden en zal ook het sms’en minder kosten. Volgens de laatste Eurobarometer wordt er door 42% van de inwoners van de EU landen per maand tenminste eenmaal met iemand in een ander EU land gebeld waarbij 26% aangeeft dat zowel met de huistelefoon en smartphone te doen.

De mobiele providers dienen de consumenten te verwittigen van de nieuwe maximumtarieven die vanaf deze woensdag dus gelden in de 28 EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Veel Nederlanders en Belgen die Spanje bezoeken en andersom Spanjaarden of in Spanje wonende Nederlanders en Belgen die Nederland of België bezoeken en regelmatig telefonisch contact hebben zullen blij zijn met deze nieuwe tarieven waardoor de communicatie weer iets goedkoper is geworden.

Nadat de prijzen voor de roaming werden afgeschaft maakten veel mensen echter al gebruik van o.a. Facetime voor de iPhone gebruikers en WhatsApp bellen en videobellen via de mobiele internetverbinding en wifi. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden zoals Skype en Viber om met het thuisfront te bellen via een dataverbinding of wifi.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Leuk dat t goedkoper wordt, maar met een Spaans abonnement (Orange) betaal je nog steeds eerst 20 cent per keer dat je verbinding maakt. Als ze dat nu ook eens afschaffen

 2. Er wordt nog steeds roaming gebruikt als ik vanuit Spanje naar Nederland bel mobiel pre paid van KPN. Daarnaast zijn de andere alternatieven wel leuk, maar vragen een goede internetverbinding die ik hier niet heb. Dus hoezo goedkoper.

 3. De jongens van DigiCinco (BeNe bedrijfje in Valencia) hebben bij mij VOIP geïnstalleerd waardoor ik al langer goedkoop bel naar België met mijn eigen vast toestel. Geluidskwaliteit is pakken beter dan via Whatsapp vaak, en bediening is supereenvoudig.

 4. Sinds ik in Spanje woon gebruik ik naast WhatsApp ook JustVoip om goedkoop te kunnen bellen als iemand die ik bel niet bereikbaar is via WhatsApp. Vooral als iemand in het ziekenhuis ligt, vaak een goed alternatief. Mensen in Nederland adviseren wij om naast WhatsApp ook Telediscount.nl te gebruiken, als wij via WhatsApp niet bereikbaar zijn!

  1. Ik gebruik Wifi(4G) hotspots en Whatsapp om te bellen, kost me niks. En thuis kun je Whatsapp gewoon op je computer gebruiken tensamen met Skype(Zonder voor deze te betalen) Zo heb ik de laatste jaren geen extra cent betaald. Gewoon ordinair bellen is allang uit de tijd en te duur. Voor communicatie met vele bedrijven kun je Facebook gebruiken vaak heb je direct contact en wordt alles wat er moet gebeuren snel opgelost. ROAMING kun je dus gewoon overslaan.

   1. Het gaat hier niet om roaming. Het gaat er juist om dat je bv met een NL abonnement vanuit NL naar Spanje belt. Die kosten worden nu sterk verlaagd en dat heeft niets met roaming te maken.

    1. Dat bellen van Spanje naar Nederland en andersom kun je ook gratis via Whatsapp doen. Het enige verschil is dat je telefoontje via het internet verkeer gaat. En als iemand geen Whatsapp wil gebruiken bel je die gewoon niet 🙂

     1. Leo, wat je zegt is wel waar, maar heeft niets met dit artikel te maken. Dat gaat over het inperken van belkosten indien er GEEN sprake is van roaming.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken