Search
menu
Search

Bellen en sms’en binnen EU goedkoper geworden

Oeps ... foto ontbreekt!

Bellen en sms’en binnen EU goedkoper geworden

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In juni 2017 werden de roamingkosten binnen de Europese Unie (EU) afgelast waardoor je voor datagebruik of mobiel internet binnen de EU-lidstaten niets extra hoeft te betalen. Vanaf deze woensdag is het bellen binnen de EU ook goedkoper geworden want er zijn maximumprijzen bepaald voor bellen en sms’en tussen andere EU landen.

Door de nieuwe regel die deze woensdag 15 mei (2019) van kracht is, betaal je maximaal 19 eurocent per minuut voor het bellen en 6 eurocent per sms-bericht. Deze bedragen zijn nog exclusief btw. Hierbij moet je wel rekening houden dat de nieuwe regelgeving alleen van toepassing is op particuliere consumenten en niet op zakelijke gebruikers. Providers rekenden voor deze nieuwe maximumtarieven soms wel tot tien keer meer voor het bellen.

Vanaf 15 mei (2019) is het bellen tussen EU landen dus goedkoper geworden en zal ook het sms’en minder kosten. Volgens de laatste Eurobarometer wordt er door 42% van de inwoners van de EU landen per maand tenminste eenmaal met iemand in een ander EU land gebeld waarbij 26% aangeeft dat zowel met de huistelefoon en smartphone te doen.

De mobiele providers dienen de consumenten te verwittigen van de nieuwe maximumtarieven die vanaf deze woensdag dus gelden in de 28 EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Veel Nederlanders en Belgen die Spanje bezoeken en andersom Spanjaarden of in Spanje wonende Nederlanders en Belgen die Nederland of België bezoeken en regelmatig telefonisch contact hebben zullen blij zijn met deze nieuwe tarieven waardoor de communicatie weer iets goedkoper is geworden.

Nadat de prijzen voor de roaming werden afgeschaft maakten veel mensen echter al gebruik van o.a. Facetime voor de iPhone gebruikers en WhatsApp bellen en videobellen via de mobiele internetverbinding en wifi. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden zoals Skype en Viber om met het thuisfront te bellen via een dataverbinding of wifi.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?