Bellen en sms’en binnen EU goedkoper geworden

Bellen en sms’en binnen EU goedkoper geworden
Beeld: 123rf

Bellen en sms’en binnen EU goedkoper geworden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In juni 2017 werden de roamingkosten binnen de Europese Unie (EU) afgelast waardoor je voor datagebruik of mobiel internet binnen de EU-lidstaten niets extra hoeft te betalen. Vanaf deze woensdag is het bellen binnen de EU ook goedkoper geworden want er zijn maximumprijzen bepaald voor bellen en sms’en tussen andere EU landen.

Door de nieuwe regel die deze woensdag 15 mei (2019) van kracht is, betaal je maximaal 19 eurocent per minuut voor het bellen en 6 eurocent per sms-bericht. Deze bedragen zijn nog exclusief btw. Hierbij moet je wel rekening houden dat de nieuwe regelgeving alleen van toepassing is op particuliere consumenten en niet op zakelijke gebruikers. Providers rekenden voor deze nieuwe maximumtarieven soms wel tot tien keer meer voor het bellen.

Vanaf 15 mei (2019) is het bellen tussen EU landen dus goedkoper geworden en zal ook het sms’en minder kosten. Volgens de laatste Eurobarometer wordt er door 42% van de inwoners van de EU landen per maand tenminste eenmaal met iemand in een ander EU land gebeld waarbij 26% aangeeft dat zowel met de huistelefoon en smartphone te doen.

De mobiele providers dienen de consumenten te verwittigen van de nieuwe maximumtarieven die vanaf deze woensdag dus gelden in de 28 EU-lidstaten, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Veel Nederlanders en Belgen die Spanje bezoeken en andersom Spanjaarden of in Spanje wonende Nederlanders en Belgen die Nederland of België bezoeken en regelmatig telefonisch contact hebben zullen blij zijn met deze nieuwe tarieven waardoor de communicatie weer iets goedkoper is geworden.

Nadat de prijzen voor de roaming werden afgeschaft maakten veel mensen echter al gebruik van o.a. Facetime voor de iPhone gebruikers en WhatsApp bellen en videobellen via de mobiele internetverbinding en wifi. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden zoals Skype en Viber om met het thuisfront te bellen via een dataverbinding of wifi.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.