Corona-crisis Spanje: ITV autokeuring en verlenging rijbewijzen

Corona-crisis Spanje: ITV autokeuring en verlenging rijbewijzen
Beeld: AECA-ITV

MADRID – Elke dag krijgen we bij de redactie tientallen vragen binnen over veel verschillende onderwerpen die met de corona-crisis en de noodtoestand in Spanje te maken hebben. Wij doen altijd ons best om deze vragen te beantwoorden en het valt ons op dat veel vragen gaan over de ITV autokeuringen en het verlengen van de rijbewijzen.

Als je in Spanje officieel resident bent en dus een hoofdwoning hebt, zul je ongetwijfeld ook een auto of ander gemotoriseerd voertuig hebben met een Spaans kenteken. Daarnaast zullen de meeste buitenlandse inwoners die al enkele jaren in Spanje wonen een Spaans rijbewijs hebben.

Nu het land gedurende twee maanden plat heeft gelegen en er sinds 4 en 11 mei tijdens de de-escalatie en het vier fasen-plan weer meer mobiliteit mogelijk is en winkels en instanties langzaamaan de deuren openen, vragen veel mensen zich af hoe het zit met de verplichte Spaanse ITV (APK) keuring en hoe het zit met de rijbewijzen in Spanje.

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN:
Het Nederlands/Belgisch rijbewijs en de punten in Spanje
Het Nederlands/Belgisch rijbewijs in Spanje
Een Spaans rijbewijs aanvragen
Rijbewijs categorieën in Spanje
Auto invoeren in Spanje
Auto met Nederlands kenteken keuren in Spanje
Autokeuring of ITV in Spanje

ITV-keuring

Om naar de juiste antwoorden te zoeken hebben we o.a. gekeken naar de website van de Dirección General de Tráfico (DGT) en de website van het AECA-ITV. Daar staan de antwoorden op de meeste vragen over de verplichte ITV-keuring, de noodtoestand etc.

Wat gebeurd er als mijn ITV verloopt tijdens de noodtoestand?

Als daar sprake van is wordt deze automatisch na het opheffen van de noodtoestand verlengd via een bepaald systeem (zie tabel). Dat houdt dus in dat op het moment dat de noodtoestand in Spanje voorbij is, men nog een x-aantal dagen de tijd heeft om het voertuig te laten keuren. Het systeem is sinds 15 mei (aangepast) als volgt: automatisch 30 dagen verlenging + 15 dagen en daarna voor elke week sinds de aanvang van de noodtoestand 15 dagen extra verlenging. 

Mag ik met een verlopen ITV rondrijden tijdens de noodtoestand?

Ja, men mag zolang de noodtoestand duurt met een verlopen ITV rondrijden zonder dat de politie een boete mag/kan geven en zonder dat dit effect heeft op de autoverzekering in het geval van bv. een aanrijding. 

LET OP: Mocht de ITV reeds voor de noodtoestand verlopen zijn en je kunt niet aantonen dat je een afspraak had gemaakt en de politie komt daarachter dan kan er alsnog een boete gegeven worden.

Wanneer gaan de ITV keuringsstations weer open?

In de de-escalatiefase 1 is het toegestaan om de ITV keuringsstations te openen in die provincies, gezondheidsdistricten en eilanden die in Fase 1 zijn beland. In Fase 0 zijn de ITV keuringsstations nog gesloten. Er is een beperkte capaciteit en u moet altijd een afspraak maken via het cita previa systeem (maar dat is eigenlijk altijd al verplicht).

Ik woon in een gebied met Fase 1, moet ik nu naar de ITV gaan?

Als de ITV van jouw voertuig verlopen is en je woont in een Fase 1 gebied dan kun je dus naar een ITV keuringsstation gaan maar dat is niet verplicht. Zolang als de noodtoestand duurt kun je rond blijven rijden met een verlopen ITV. Na de noodtoestand heb je de tijd om dan een nieuwe ITV-keuring te doen. Houdt daarbij wel rekening met de onderstaande data (zie tabel).

Tot wanneer kan ik een ITV-keuring doen na de noodtoestand?

Het Ministerie van Industrie heeft een lijst samengesteld met daarop de limieten (datum) voor de ITV keuring (moratoria). In onderstaande tabel is te zien wanneer een ITV verlopen zou zijn (kolom 1) en de extra dagen dat je de tijd hebt om naar de ITV-keuring te gaan (k0lom 2). Het gaat hier wel om limieten dus het is altijd aan te raden zo snel mogelijk de ITV te doen.

UPDATE: Op vrijdag 15 mei heeft de regering veranderingen aangekondigd wat betreft de periode dat men ná de noodtoestand naar de ITV-keuring mag gaan. Daar zijn 15 dagen extra bijgekomen en voor elke week sinds aanvang van de noodtoestand nog eens 15 dagen extra.

14-20 maart+ 45 dagen (30+15 dagen)
21-27 maart+ 60 dagen (30+2×15 dgn)
28 maart-3 april+ 75 dagen (30+3×15 dgn)
4-10 april+ 90 dagen (30+4×15 dgn)
11-17 april+ 105 dagen (30+5×15 dgn)
18-24 april+ 120 dagen (30+6×15 dgn)
25 april-1 mei+ 135 dagen (30+7×15 dgn)
2-8 mei+ 150 dagen (30+8×15 dgn)
9-15 mei+ 165 dagen (30+9×15 dgn)
16-22 mei+ 180 dagen (30+10×15 dgn)
23-30 mei+ 210 dagen (30+11×15 dgn)

Wat is er veranderd bij het proces van de ITV-keuring?

Diegene die toch een ITV gaan laten uitvoeren zullen merken dat er enkele zaken veranderd zijn. Er worden maatregelen getroffen om zo min mogelijk fysiek contact te hebben tussen de werknemers/inspecteurs en de automobilisten. Dat houdt dus in dat het personeel niet de gebruikelijke tests van licht, ruitenwissers, claxon en gordels zal uitvoeren en dat de automobilisten dat zelf dienen te doen. 

Zowel het personeel als de automobilisten moeten verplicht mondkapjes dragen. Het is alleen toegestaan met pinpas of creditcard te betalen en het personeel op kantoor wordt beschermd met plexiglas schermen terwijl er ook minder mensen tegelijk binnen mogen zijn.

Spaans rijbewijs

Mijn Spaans rijbewijs is verlopen, mag ik blijven rijden?

Ja, alle rijbewijzen die tijdens de noodtoestand verlopen worden automatisch na afloop van deze noodtoestand met 60 dagen verlengd. Dat houdt dus in dat tijdens de noodtoestand men met een verlopen rijbewijs mag rondrijden terwijl de politie geen boetes mag/kan geven.

Kan ik mijn rijbewijs verlengen/vernieuwen in Fase 1?

Ja, in Fase 1 zijn de meeste (niet alle) ‘centros de reconocimiento médico de conductores’ ofwel medische keuringscentra opengegaan. In Spanje moet men ongeacht de leeftijd verplicht naar dit soort centra gaan voordat men bij het Jefatura Provincial de Tráfico een rijbewijs gaat halen. 

In de meeste ‘centros de reconocimiento médico de conductores’ kan alles geregeld worden: zo wordt men medisch getest, wordt er een foto gemaakt en kun je een nieuw rijbewijs aanvragen wat daarna per post naar de woning wordt gestuurd.

LEESTIP: Het Nederlands en Belgisch rijbewijs in Spanje

En hoe zit het als ik een buitenlands rijbewijs heb?

Nederlanders en Belgen woonachtig in Spanje kunnen gebruik (blijven) maken van hun Nederlandse of Belgische rijbewijs tot het einde van de geldigheid van dit rijbewijs.

Degene die een rijbewijs hebben met een onbeperkte geldigheidsduur (zoals sommige Belgen en Duitsers) of een geldigheid van meer dan 15 jaar dienen na twee jaar officieel woonachtig (resident) te zijn in Spanje een Spaans rijbewijs aan te vragen.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
31 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik heb een paar dagen vd Lockdown een auto gekocht en die moet nog op naam gezet worden..wanneer is dit weer mogelijk?

De laatste keer ben ik aangehouden door de Guardia Civil ( trafico ). Gewoon zomaar… Ik heb een Belgisch rijbewijs dat nooit vervalt. Vermits ik over deze ganse kwestie van rijbewijzen in Spanje als buitenlands resident, al vele verhalen heb gehoord heb ik hen gevraagd hoe het nu eigenlijk zit ? Zolang je rijbewijs geldig is, mag je dit houden in Spanje en is en blijft dit geldig. Echter je moet wel een medisch attest gaan halen ( en bij je hebben uiteraard ) in zo’n centro de reconocimiento médico de conductores. De brave mensen (…) hebben me zelfs de… Lees verder »

De redactie is voorzichtig met de woorden, ik niet.
Ik geloof dit verhaal niet. Ik heb het opgezocht en de wet zegt:
Indien resident in Spanje dan moet men het rijbewijs ruilen voor het Spaanse. Wel heb ik een half jaartje geleden ergens gelezen dat men wel de vervaldatum vh rijbewijs moet respecteren/behouden. Daarom heb ik 2 maand geleden mijn Belgisch rijbewijs nog snelsnel laten hérnieuwen zodat deze terug 10j geldig is (kost 20€). Indien blijkt dat dit niet waar zou zijn en het enkel 5j geldig blijft in Spanje, tja dan ben ik 20€ kwijt. Het zij zo dan

Hoe kom je nou aan 5 jaar geldigheid van je rijbewijs in Spanje ? Zover ik weet: sinds dat je resident bent in Spanje is je Belgische of Nederlandse rijbewijs nog 2 jaar geldig, geen 5 jaar. (zie ook de inhoud van dit artikel hierboven door de redactie geschreven)

Hoi Piet, we zijn volgens mij allemaal verkeerd. In oktober 2019 heeft men mij in Spanje verzekerd dat men als Spaans resident verplicht is het rijbewijs te ruilen naar het Spaanse. Maar lees volgende link:
https://leveninspanje.be/inschrijving-of-omwisseling-van-uw-rijbewijs-naar-een-spaans-rijbewijs/

Mvg.

Het voorlopig Spaans rijbewijs is enkel geldig in Spanje, Let er wel op dat je met dit rijbewijs bvb geen auto zal kunnen huren in België of Nederland

Wil ik ook wel weten maar tot nu geen reactie van Luc
Misschien krijgt men een voorlopig rijbewijs als men nog rijlessen volgt tot het bekomen van dit?

Ik had een afspraak voor ITV keuring op 31 maart, die ging dus niet door
wat moet ik nu doen wachten tot ik een nieuwe afspraak krijg van de ITV, of zelf een nieuwe afspraak maken
Ik heb al een formulier ingevuld wat op de website stond toen ze nog gesloten waren maar daar nog steeds geen antwoord op gehad

Onze auto staat op eigen grond ( Spaans kenteken ) en de keuring is 9 April vervallen. Wij zijn non resident nu in Nederland en kunnen niet terug naar Spanje. Geen idee waneer. Wat te doen in deze situatie? Niemand kan bij de wagen

iemand een idee hoe het zit met de Spaans wegenbelasting? Ik heb een auto op Spaans kenteken waarvoor ik de impuesto de circulación moet betalen. Ik begrijp dat je normaal gesproken een brief krijgt en daarmee naar het gemeentehuis of je bank gaat om te betalen. Helaas heb ik de brief nog steeds niet ontvangen. Kan je online betalen? Ik heb lang gezocht maar het is zo onduidelijk, althans voor mij, dat ik er niet uit kom. Alle input is welkom.

Ga naar http://www.spanjeweetjes.nl voor informatie over de wegenbelasting. In de meest3 gevallen en als je dat hebt opgegeven wordt het automatisch van je bankrekening gehaald en hoef je jezelf daar geen zorgen over te maken. In alle jaren dat wij in Spanje wonen hebben wij nog nooit een brief ontvangen. Veel gemeentehuizen gaan in Fase 1 open en kun je daar op afspraak naartoe. Ook werkt men achter gesloten deuren en is veel informatie te vinden op de website van de gemeente waar je woont.

Voor degenen die niet automatisch betalen zijn de papieren voor de betaling 11 mei hier aangekomen.

Niet allemaal natuurlijk .Dus Luis denk dat ze bij jullie dan ook onderweg zijn.

normaal is de betaaltermijn verlengd tot 15 juni maar dat is denk ik afhankelijk van de gemeente. Waarschijnlijk vind u er meer informatie over op de website van de gemeente of van de SUMA

Ik heb online betaald, als je nummerplaat en NIE nummer invult, op SUMA website, krijg je de rekening

Hola Luis,
Ik heb mijn autobelasting ook pas geleden betaald!
Je moet naar de SUMA site gaan en dan kan je via die site gewoon betalen hoor.
Ik heb dat uitgezocht.
Veel succes gewenst.

Nou ik heb vorige week een boete van 200 gekregen omdat ik een Nl rijbewijs heb hoe kan dat dan.?

Tanja, dit is FOUT. Als je naar de trafico gaat wordt het rechtgezet. Politie weet de regels niet. Dit heb ik al 2x gehad

Dat kan bij de wet van de EU niet

Nou Tanja, en misschien velen, dit moeten we niet hebben natuurlijk. Waar is een link te vinden, in het Spaans, die wijst naar wat jullie schrijven over de geldigheid van een Nederlands rijbewijs in Spanje.
Zodat als je een boete krijgt, je je kunt verdedigen en naar de wet kunt wijzen.
Het is natuurlijk onzin dat je naar trafico moet om je gelijk te halen.

Tanja, ben je resident in Spanje ? zo ja, sinds wanneer ? Als je al langer dan 2 jaar in Spanje officieel resideert, dan had je je rijbewijs om moeten ruilen. Waarschijnlijk heb jij daarvoor die boete gekregen.

Misschien ook handig als er in dit artikel een verwijzing is naar een pagina waar je kunt vinden WANNEER je auto gekeurd moet worden?

Dat staat in je eigen papieren en op je sticker..

Ten eerste gaat dit artikel daar niet over en ten tweede is dat te zien op de sticker die rechts op de voorruit zit en staat dit in de papieren die je krijgt na keuring. Als je de links in deze tekst volgt kom je op meer gedetaillerde informatie.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.