Twee aardbevingen geregistreerd in de provincies Granada en Tarragona

Twee aardbevingen geregistreerd in de provincies Granada en Tarragona
Beeld: Pixabay

Twee aardbevingen geregistreerd in de provincies Granada en Tarragona

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De afgelopen 24 uur zijn er twee wat zwaardere (3 of meer) aardbevingen geregistreerd in Spanje. De eerste vond plaats om 22:51 uur donderdagavond in de provincie Granada (Andalusië) en de tweede vond plaats om 00:53 uur vrijdagmorgen in de provincie Tarragona (Catalonië), aldus de gegevens van het Spaanse Geografische Instituut (IGN).

De aardbeving in de provincie Granada in Andalusië vond plaats om 22:51 uur en had een kracht van 3,6 op de schaal van Richter. Het epicentrum van deze ‘terremoto’ lag op 5 kilometer diepte bij Zafarraya, dichtbij Alhama de Granada. 

Deze aardbeving kon gevoeld worden in de nabijheid van het epicentrum en het zuidwesten van de provincie Granada maar ook in de Axarquía regio van de provincie Málaga en de gemeenten Algarrobo, Arenas, Canillas de Aceituno, Rincón de la Victoria, Nerja, Torrox, Vélez-Málaga.

De tweede aardbeving vond plaats in het zuiden van de provincie Tarragona in Catalonië waar in de nacht van donderdag op vrijdag om 00:53 uur een aardbeving met een kracht van 3 op de schaal van Richter gevoeld kon worden in de nabijheid van El Perelló Het epicentrum lag op zo’n 6 kilometer diepte bij Tivenys.

Deze aardbeving kon niet alleen in El Perelló gevoeld worden maar ook in o.a. L’Ampolla, Tivenys en Rasquera.

LEESTIP: Aardbevingen in Spanje

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan. 

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

Ga naar de inhoud