Amerikaanse Compostela-pelgrim gebeten door giftige slang in Navarra

Amerikaanse Compostela-pelgrim gebeten door giftige slang in Navarra
Beeld: Felix Reimann / WikiMedia

Amerikaanse Compostela-pelgrim gebeten door giftige slang in Navarra

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PAMPLONA – Afgelopen week is een Amerikaanse vrouw die de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela loopt door een giftige slang gebeten in Navarra. De aanvaring tussen de 24-jarige pelgrimganger en de ‘víbora’ gebeurde nabij de gemeente Lintzoain. 

De vrouw werd in haar hand gebeten door de giftige slang en wist zelf nog naar het dichtstbijzijnde dorp te lopen om daar medische hulp te vragen. De vrouw had slechts een dikke hand maar men besloot haar toch per helikopter naar het ziekenhuis te vliegen. Daar werd ze aan haar beet geholpen en kon ze enkele dagen later haar route naar Santiago de Compostela vervolgen.

De vrouw werd (waarschijnlijk) door een giftige aspisadder (víbora áspid) gebeten, iets wat in Spanje tussen de 100 en 150 keer per jaar voorkomt. Weliswaar gaat het om een giftige slang, het gif is niet dodelijk voor een mens. Maar om een goede behandeling te geven moeten artsen wel weten om welke slang het gaat.

Slangen, in het Spaans zowel ‘serpientes’ als ‘culebras’ en ‘víboras’ of ‘ofidios’ genoemd. De ‘culebras’ stammen af van de familie ‘colubridae’ en kunnen omschreven worden als niet-giftige slangen terwijl de ‘víboras’ afstammen van de familie ‘viperidae’ en zijn soms wel giftig. In de praktijk is het verschil tussen beide soorten ‘serpientes’ haast niet te zien al zeggen experts dat je op de kop moet letten.

In Spanje komen 14 soorten slangen voor waarvan er 6 giftig zijn, maar niet dodelijk voor de mens. 14 soorten is slechts een klein aantal als men dat vergelijkt met de 3.500 soorten slangen wereldwijd waarvan er 600 gevaarlijk kunnen zijn voor de mens. In DIT ARTIKEL leggen we uitgebreid (met foto’s) uit welke soorten slangen voorkomen in Spanje.

Ga naar de inhoud