Duizenden Spanjaarden kiezen voor een monarchie of republiek in Spanje

Duizenden Spanjaarden kiezen voor een monarchie of republiek in Spanje
Beeld: @consulta14mclm / twitter

Duizenden Spanjaarden kiezen voor een monarchie of republiek in Spanje

MADRID – De organisatie van Plataforma Consulta Popular Estatal Monarquía o República heeft zaterdag een niet-officieel referendum gehouden. In het hele land werden meer dan 700 tafels met urnen geïnstalleerd waar duizenden personen konden kiezen voor een monarchie of republiek in Spanje. Belangrijk is om te weten dat het om een niet bindend en niet officiële volksraadpleging gaat en het puur symbolisch bedoeld is wat vaak betekent dat er meer tegenstanders dan voorstanders van een monarchie mee doen wat dus ook een vertekend beeld geeft. Er deden bijna 82.000 mensen mee waarvan 93% koos voor een republiek.

In totaal werden er door vrijwilligers van het Plataforma Consulta Popular Estatal Monarquía o República 725 tafels met urnen (kartonnen of plastic dozen) geplaatst op pleinen, straten en andere openbare plaatsen. Voorbijgangers of personen die ervan op de hoogte waren konden hun stem uitbrengen over dat Spanje een monarchie moet blijven of een republiek moet worden.

Bij het stemmen werd geen informatie van de personen gevraagd om de gegevensbescherming te respecteren. Alleen een postcode met de vermelding van de leeftijdscategorie en geslacht was vereist om mee te kunnen stemmen. Volgens de organisatie gaat het slechts om een symbolisch referendum om erachter te kunnen komen wat inwoners van Spanje liever hebben voor hun land, een monarchie of een republiek.

Zondagmiddag werd bekend dat er 81.617 personen hun stem hebben gegeven waarbij 93,26% ofwel 76.106 deelnemers koos voor een republiek terwijl 5,81% ofwel 4.731 personen koos voor de monarchie. Spanje heeft meer dan 47 miljoen inwoners en 37 miljoen inwoners die kunnen kiezen zou er een echt referendum plaatsvinden. Met bijna 82.000 deelnemers die, zoals eigenlijk al te verwachten was, meer tegen dan voor een monarchie zijn, wordt niet echt een beeld gegeven van Spanje.

In Catalonië waren 15.599 deelnemers, in Navarra waren 13.437 deelnemers, in Andalusië 12.889 deelnemers en in madrid 9.979 deelnemers. In al deze regio’s koos het merendeel voor de republiek, waaronder de burgemeester van Barcelona, Ada Colau.

In principe gebeurde het niet-officiële referendum zonder problemen maar er waren gemeenten waar het niet was toegestaan om een tafel met urn neer te zetten zoals in L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona), Martorell (Barcelona) en Salou (Tarragona) waar de politie opdracht had gekregen in te grijpen als dat nodig zou zijn. Iets wat uiteindelijk nergens nodig was.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.