Serranía Celtibérica: maak kennis met het lege Spaanse Lapland

Serranía Celtibérica: maak kennis met het lege Spaanse Lapland
Beeld: WikiMedia

Serranía Celtibérica: maak kennis met het lege Spaanse Lapland

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord, de ‘Serranía Celtibérica’. Dat is de naam die men heeft gegeven aan een gebied in Spanje dat gemeenten omvat die zijn verdeeld over tien provincies van vijf autonome regio’s en wat ongeveer overeenkomt met het Iberische systeem en aangrenzende gebieden. Vanwege de lage bevolkingsdichtheid wordt het ook wel Spaans Lapland genoemd.

Ten Oosten van Madrid ligt een bijzonder gebied dat zich ruwweg uitstrekt tussen Zaragoza, Cuenca en Valencia. Het is maar liefst twee keer zo groot als België, maar heeft een bevolking van slechts 6,99 inwoners per km². De bevolkingsdichtheid is er zo laag dat men de streek ‘Laponia española’ is gaan noemen.

Het Spaanse lapland valt min of meer samen met de ‘Serranía Celtibérica’ ofwel het Keltiberische gebergte, dat zich uitstrekt over delen van 10 verschillende Spaanse provincies (Teruel, Guadalajara, Cuenca, Soria, Zaragoza, Burgos, La Rioja, Segovia, Castellon en Valencia). In totaal beslaat het 13% van Spanje. 

Het hart van het gebied is het territorium van de ‘Montes Universales’. Dat zijn delen van de Sierra de Albarracin in de provincie Teruel (Aragón), la Serranía de Cuenca en de Alto Tajo de Guadalajara (beiden in Castilla-La Mancha) waar zelfs maar 0,98 inwoners per km² wonen. Officieel beschouwt men elk gebied op aarde met minder dan 10 inwoners per km² als demografische woestijn.

In totaal wonen er in het Spaanse lapland net meer dan 500.000 inwoners met slechts vier plaatsen met meer dan 20.000 inwoners (Cuenca, Soria, Teruel en Calatayud). Wat het Spaanse lapland bijzonder maakt is dat het niet ongelooflijk afgelegen ligt. Het dorpje Toril, een dorp met 4 inwoners in het hart van het Spaanse lapland, ligt slechts op 180 kilometer van Valencia, en op 270 kilometer van Madrid. Geen onoverkomelijk grote afstanden in het grote Spanje. Toch ligt in dit grondgebied meer dan 76% van de gemeenten op meer dan 45 minuten rijden van de dichtstbijzijnde stad en is 40% van de gemeenten gemiddeld ouder dan 50 jaar.

Een bezoek aan dit bij veel Spanje-bezoekers onbekend gebied is interessant genoeg met mooie steden en dorpen, prachtige natuur en rust, heel veel rust wat dus ideaal is om tot rust te komen.

lapland
Ga naar de inhoud