Spanje op de derde plaats geëindigd bij het Eurovisiesongfestival 2022

Spanje op de derde plaats geëindigd bij het Eurovisiesongfestival 2022
Beeld: @eurovision_tve / twitter

Spanje op de derde plaats geëindigd bij het Eurovisiesongfestival 2022

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje trad zaterdag 14 mei als Big Five land op in de finale van het Eurovisiesongfestival 2022. Ondanks het swingende en zeer goed uitgevoerde optreden van zangeres Chanel met ‘SloMO’, is het Spanje niet gelukt het 66e Europese liedjesfestival te winnen. Spanje eindigde, na een goede start wat betreft de punten van de jurypunten en uitstekende punten van de kijkers op een 3e plaats, Dat is het beste resultaat van de afgelopen 27 jaar. In 1995 eindigde Spanje met Anabel Conde en het lied ‘Vuelve conmigo’ op een 2e plaats. 

Chanel trad voor Spanje als tiende op, net voor Nederland en Oekraïne. Al voor de start van het festival werd Spanje gezien als een van de grootste kanshebbers om dit jaar te winnen maar het mocht niet zo zijn. Spanje kreeg 231 jurypunten wat een van de beste prestaties is van de laatste jaren voor Spanje. Chanel stond met ‘SloMO’ daarmee op een 3e plaats. Spanje kreeg 12 punten van Portugal, Noord-Macedonië, Malta, San Marino, Armenië, Ierland, Zweden en Australië. Nederland eindigde met jurypunten op een 8e plaats met 129 punten en België op de 13e plaats met 59 punten.

Bij de resultaten van de kijkers kwam er echter verandering in de stand van de deelnemende landen. Spanje kreeg 228 punten en bleef op de 3e plaats staan met in totaal 459 punten. Nederland kreeg 42 punten en ging naar de 11e plaats terwijl België slechts 5 punten kreeg en zakte naar de 19e plaats. De uiteindelijke winnaar van het 66e Eurovisiesongfestival werd Oekraïne met 631 punten in totaal, iets wat vanwege de situatie eigenlijk al verwacht werd. Engeland werd tweede.

Spanje doet al 60 jaar mee met het Europese muziekfestival. In 2021 (wat eigenlijk 2020 was) wist Blas Cantó met zijn ballade “Voy a quedarme” niet verder te komen dan de 24e plaats. In 2019 eindigde Miki Núñez met zijn swingende zomer-kraker “La venda” op een 22e plaats. In 2018 deed het verliefde stel Amaia Romero en Alfred García het met hun lied “Tu canción” iets beter door met 61 punten op de 23e plaats te eindigen. In 2017 wist Manel Navarro met “Do it for your lover” niet verder te komen dan de 26e plaats met slechts 5 punten.

Ga naar de inhoud