Ambulante verkopers maken misbruik van de kwetsbaarheid van ouderen in Spanje

Ambulante verkopers maken misbruik van de kwetsbaarheid van ouderen in Spanje
Beeld: via canva.com

Ambulante verkopers maken misbruik van de kwetsbaarheid van ouderen in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Dat oplichters weinig ethische normen hanteren, verbaast vast niemand. In Spanje zijn de laatste tijd steeds meer dubieuze verkopers actief. Ze maken misbruik van oudere personen om hen voor veel geld rotzooi aan te smeren. 

Pilar Galbe was ooit leerkracht in de lagere school. Toen ze met pensioen ging, genoot ze ’s ochtends van de Italiaanse les en ’s namiddags van het aanbod bij de cinema in de buurt. Waar ze nooit interesse in had getoond, was sport. En toch stelde haar dochter verbaasd vast dat Pilar maandelijks 100 Euro betaalde voor een compleet televisiepakket voor alle voetbalwedstrijden.

Dochter Beatriz onderzocht het gebeuren. Tot haar schrik stelde ze vast dat Pilar, met haar 68% cognitieve beperking, tientallen objecten kocht die nooit uit de verpakking werden gehaald. Een luchtfilter van 2.400 euro, een enorme televisie of zelfs een beeldje van Toetanchamon (voor 2.400 euro, inclusief authenticiteitscertificaat van 50 euro). Pilar vertelde haar dochter dat ze al die dingen aan de deur kocht. Bijna elke dag verschenen ambulante verkopers. Meestal volstond een simpel sms’je om het contract af te sluiten. Toen ze vorig jaar stierf, ontdekte Beatriz dat haar moeder in totaal 12.000 euro uitgaf aan de deur en schulden had tot in 2026.

Het verhaal van Pilar is slechts het topje van de ijsberg. Beatriz ontdekte dat er lijsten van gewillige ouderen circuleren onder verkopers. “Ik geloof dat ze zo misbruik maken van de zwakheid van de ouderen”, vertelt ze. “Bij mij staat bijna nooit een verkoper aan de deur, bij mijn moeder kwamen er bijna 100 bezoekjes op drie maanden tijd”.

Verkopers halen hun voordeel uit de nood aan sociaal contact van vele vereenzaamde bejaarden. Ze verkopen vaak producten die rechtstreeks op hun private bankrekening worden betaald. Omdat het om een legale vorm van oplichting gaat, is het moeilijk actie te ondernemen. De Guardia Civil raadt aan goed op te letten. Zeker wie oudere ouders met een beperking heeft, doet er goed aan zo nu en dan te informeren naar hun financiële transacties.

Ga naar de inhoud