Gepland boerenprotest aan de Franse en Spaanse zijde van de grensovergangen begin juni

Gepland boerenprotest aan de Franse en Spaanse zijde van de grensovergangen begin juni
Beeld: ai-beeld / redactie

Gepland boerenprotest aan de Franse en Spaanse zijde van de grensovergangen begin juni

Het boerenprotest is een krachtige beweging die de aandacht vestigt op de problemen waarmee boeren worden geconfronteerd in Spanje en Europa. Samenwerkende boeren aan de Franse en Spaanse kant van de grens hebben aangekondigd begin juni de grensovergangen tussen beide landen gedurende 24 te sluiten.

De aangekondigde 24 uur sluiting van de grensovergang tussen Spanje en Frankrijk op maandag 3 juni 2024 is een historische en ongekende stap in de strijd van de boeren. Deze massale protestactie, georganiseerd door de vereniging Revolta Pagesa, zal de circulatie tussen de twee landen grotendeels stilleggen, van Irún in het Baskenland tot Le Perthus (FR) en La Jonquera (ES) in Catalonië.

De aanleiding voor deze protestactie is de roep van de boeren om meer voedselzekerheid en eerlijkere prijzen. “Revolta Pagesa” heeft verklaard dat ze zich genoodzaakt zien om een eenheidsblok te vormen ter verdediging van de primaire sector, vanwege het gebrek aan engagement, betrokkenheid en concrete maatregelen vanuit de autonome, nationale en Europese overheden.

De sluiting van de grensovergang heeft tot doel om druk uit te oefenen op de Europese Unie om grotere voedselzekerheid te garanderen via zogenaamde “spiegelclausules”. Deze clausules zouden ervoor moeten zorgen dat boeren in Europa een eerlijker deel van de consumentenprijs ontvangen.

De protestactie wordt ondersteund door ongeveer vijftien belangenverenigingen aan beide zijden van de grens. De woordvoerder van “Revolta Pagesa”, Arnau Rubio, heeft benadrukt dat de mobilisatie massaal zal zijn en minstens 24 uur zal duren. Deze timing is gekozen om de actie te laten samenvallen met de Europese verkiezingen op 9 juni.

De sluiting van de grensovergang zal een enorme impact hebben op het grensverkeer tussen Spanje en Frankrijk. Vrachtwagens, personenauto’s en ander verkeer zullen gedurende minstens 24 uur niet kunnen passeren, waardoor het handelsverkeer en het verkeer van en naar beide landen ernstig verstoord zal worden.

Ga naar de inhoud