De sociale zekerheid gaat brillen en contactlenzen gratis verstrekken vanaf 2025

De sociale zekerheid gaat brillen en contactlenzen gratis verstrekken vanaf 2025
Beeld: via canva.com

De sociale zekerheid gaat brillen en contactlenzen gratis verstrekken vanaf 2025

Een van de meest gevraagde verzoeken van de Spaanse bevolking is dat de sociale zekerheid brillen en contactlenzen dekt, elementen die een groot deel van de samenleving nodig heeft vanwege de toenemende oogproblemen. De minister van Volksgezondheid heeft bevestigd dat haar ministerie eraan werkt dat brillen en contactlenzen in 2025 deel uitmaken van het pakket diensten.

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid zal brillen en contactlenzen voor bepaalde groepen burgers financieren. Dit is een van de maatregelen die minister Mónica García naar eigen zeggen in 2025 wil invoeren. Details over wanneer het precies van kracht wordt en wie er baat bij zal hebben, zijn nog niet bekend, maar brillen en contactlenzen worden opgenomen in de door het nationale gezondheidszorgsysteem gedekte voorzieningen.

De regering zal de komende maanden bespreken wie precies in aanmerking komt voor deze tegemoetkoming in de brillen en welke eisen er worden gesteld. Waarschijnlijk zullen kinderen, ouderen en mensen met een laag inkomen als eerste profiteren. Er moet nog veel geregeld worden voordat de maatregel daadwerkelijk in werking kan treden. 

Volgens de recentste editie van het ‘Libro Blanco de la Visión en España’ heeft zeven op de tien burgers optische hulpmiddelen nodig om goed te kunnen zien in hun dagelijks leven. Bijziendheid is een serieus probleem, vooral bij jongeren. 55% van de jongeren tussen 18 en 34 jaar oud en 62,5% van de universiteitsstudenten tussen 17 en 27 jaar oud zijn bijziend. Dit wijst op een zorgwekkende trend van visuele problemen bij de jongere generaties in Spanje. 

Deze maatregel zou dus een grote hulp zijn voor veel mensen. Hoewel de details nog niet bekend zijn, weten we wel dat de hulp alleen naar specifieke groepen zal gaan. In het regeerakkoord staat bijvoorbeeld dat deze hulp wordt gegeven aan kinderen onder de 18 jaar uit gezinnen met lagere inkomens. Dit betekent dat niet iedereen in aanmerking zal komen voor deze steun.

Ga naar de inhoud