15 mei: Internationale Dag van het Gezin en de economische uitdagingen in Spanje

15 mei: Internationale Dag van het Gezin en de economische uitdagingen in Spanje
Beeld: via canva.com

15 mei: Internationale Dag van het Gezin en de economische uitdagingen in Spanje

Elk jaar op 15 mei wordt de Internationale Dag van het Gezin gevierd nadat de VN deze in 1993 invoerde om het belang van gezinnen te weerspiegelen. Maar als gevolg van de aanhoudende economische uitdagingen worstelen veel gezinnen in Spanje met financiële zorgen. Spanje heeft volgens de laatste officiële telling 48,6 miljoen inwoners met 19,3 gezinnen.

Uit een onderzoek blijkt dat 35% van de Spaanse bevolking moeite heeft om rond te komen aan het einde van de maand. Deze cijfers tonen aan dat de financiële druk op veel huishoudens nog steeds aanzienlijk is, ondanks dat de inflatie aan het afnemen is. Hoewel dit percentage lager ligt dan de 37% in 2023, zijn er nog steeds veel Spanjaarden die worstelen met hun maandelijkse uitgaven.

Daarnaast geeft 46% van de ondervraagden aan dat ze hun uitgaven hebben moeten verlagen om de eindjes aan elkaar te knopen. Deze bezuinigingen wijzen erop dat veel gezinnen moeite hebben om hun financiën op orde te houden en op zoek moeten naar manieren om kosten te besparen.

Er is echter een verdeling onder de Spaanse bevolking, want 23% geeft aan comfortabel te leven, 39% bevindt zich in een tussenpositie, zonder financiële problemen, maar ook niet comfortabel en 35% heeft moeite om rond te komen.

Een opvallend resultaat uit het onderzoek is dat jongeren tussen 18 en 35 jaar het vaakst worstelen met financiële problemen. Maar liefst 42% van deze leeftijdsgroep geeft aan moeite te hebben om de basiskosten te betalen, terwijl slechts 24% zegt comfortabel te leven.

Volgens de gegevens van de bankentoezichthouder heeft de helft van de Spaanse huishoudens slechts 8000 euro of minder op hun lopende bankrekening staan. Dit bedrag vertegenwoordigt het gemiddelde vermogen dat beschikbaar is op de rekeningen voor betalingen, en het is nauwelijks met 200 euro gestegen sinds het laatste onderzoek.

Ondanks lastige economische omstandigheden, is samenwerking tussen gezinnen en beleidsmakers essentieel. Door te focussen op budgetbeheer, betaalbare voorzieningen en werkgelegenheid kan de financiële druk verminderd worden. Zo kunnen gezinnen veerkrachtig omgaan met deze onzekere periode.

Ga naar de inhoud