Rolkoffers alleen nog tegen betaling mee met Transavia

Rolkoffers alleen nog tegen betaling mee met Transavia
Beeld: via canva.com

Rolkoffers alleen nog tegen betaling mee met Transavia

Het reizen met het vliegtuig wordt steeds moeilijker, vooral als het gaat om bagage. Transavia heeft onlangs besloten dat rolkoffers niet langer gratis als handbagage mogen worden meegenomen, waardoor reizigers hun gewoontes moeten aanpassen. Dit betekent dat passagiers nu moeten nadenken over hoe ze hun bagage inpakken en welke items ze echt nodig hebben tijdens de vlucht.

Transavia heeft in januari 2024 al aangekondigd dat vanaf 3 april 2023 rolkoffers niet langer gratis meegaan als handbagage. In plaats daarvan zal er een toeslag gerekend worden voor het meenemen van deze grotere handbagage. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij volgt de concurrent Ryanair die al veel langer extra geld rekent voor rolkoffers in de cabine.

Volgens Transavia is deze maatregel nodig om de stijgende kosten in de luchtvaartindustrie op te vangen. Denk hierbij aan toenemende uitgaven voor uitstootrechten en onderhoudskosten. Bovendien hebben de maatschappijen last van overvol handbagage, waardoor vertraging en extra kosten kunnen ontstaan.

Sinds 3 april 2024 is het volgende toegestaan: alleen handbagage die past onder de stoel, en niet zwaarder is dan 10 kilo, mag gratis mee. Alle andere handbagage, zoals rolkoffers, kost minimaal € 10 per enkele reis. Dit betekent dat reizigers die met een rolkoffer willen vliegen, daar extra voor zullen moeten betalen. De exacte tarieven kunnen per route verschillen, maar Transavia rekent in ieder geval € 10 of hoger.

Transavia is overigens niet de eerste budgetmaatschappij die afstapt van gratis rolkoffers als handbagage. Zowel Ryanair als easyJet hebben in de afgelopen jaren soortgelijke maatregelen genomen. Deze trend laat zien dat de luchtvaartmaatschappijen op zoek zijn naar manieren om hun bedrijfsvoering rendabeler te maken. Het verminderen van gratis handbagage is daarbij een effectieve strategie.

Voor veel reizigers zal deze verandering in het handbagage-beleid van Transavia een aanpassing betekenen. Waar voorheen de rolkoffer standaard meeging, zullen reizigers nu moeten kiezen of ze bereid zijn om extra te betalen voor deze service.

Website Transavia zegt:

Hoeveel bagage mag ik meenemen in de cabine?

  • 1 stuk handbagage van max. 40 x 30 x 20 cm* (zoals een kleine rugzak of handtas). Deze mag altijd mee in de cabine en plaats je onder de stoel voor je. Je handbagage mag maximaal 10 kg wegen. 
  • Je mag altijd een paraplu, wandelstok en 1 tas met duty free items meenemen aan boord.

Wil je meer bagage meenemen? Boek dan een stuk cabinebagage (max. 55 x 35 x 25 cm*, zoals een reistas of trolley) bij. Je krijgt dan ook Priority Boarding. Zorg dat je op tijd bij de gate bent, zodat je als eerste het vliegtuig in mag. Je cabinebagage en handbagage mogen bij elkaar max. 10 kg wegen. Reis je met een koffer of grote reistas? Boek dan ruimbagage (70 x 65 x 30 cm*) bij. Dit doe je tijdens het boeken. Heb je het Max tarief geboekt? Dan zit cabinebagage en Priority Boarding al in je pakket.

Let op! Is je cabinebagage en/of handbagage te groot of te zwaar, of heb je te veel stuks bij je? Dan vervoeren we dit in het ruim en betaal je een Gate Bagage Toeslag vanaf € 65.

Ga naar de inhoud