Oekraïense president Zelenski stelt bezoek aan Spanje uit (UPDATE)

Oekraïense president Zelenski ontmoet premier Sánchez en koning Felipe VI in Spanje
Beeld: Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa

Oekraïense president Zelenski stelt bezoek aan Spanje uit (UPDATE)

Volodimir Zelenski, de president van Oekraïne, heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke rol gespeeld op het wereldtoneel. Op 17 mei 2024 zal Zelenski een bezoek brengen aan Spanje, waar hij zal samenkomen met de Spaanse premier Pedro Sánchez en koning Felipe VI. Dit bezoek vindt plaats op een cruciaal moment in de oorlog van Oekraïne tegen Rusland.

Tijdens de ontmoeting tussen Zelenski en Sánchez zullen ze praten over de voortgang van de strijd in Oekraïne en de steun die Spanje aan het land biedt. Zelenski zal Sánchez bedanken voor de militaire, humanitaire en diplomatieke hulp die Spanje heeft verleend. Ze zullen naar verwachting een veiligheidsakkoord ondertekenen om de samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid te versterken.

Tijdens het bezoek van Zelenski aan Spanje zullen Sánchez en Zelenski ook praten over toekomstige samenwerking tussen de twee landen. Daarnaast zullen ze ook de mogelijkheden bespreken voor economische samenwerking tussen Spanje en Oekraïne, vooral op het gebied van wederopbouw en handel.

Zelensky zal ook een ontmoeting hebben met koning Felipe VI en later een erelunch bijwonen waar koningin Letizia ook aanwezig zal zijn. Het bezoek van Zelenski aan de Spaanse koning is symbolisch belangrijk, omdat het de steun en erkenning van het Spaanse koningshuis voor Oekraïne in deze moeilijke tijden laat zien.

Pedro Sánchez heeft actief gewerkt aan een gecoördineerde Europese aanpak om Oekraïne te ondersteunen. Hij heeft regelmatig overleg gehad met Zelenski en andere Europese leiders om de steun aan Oekraïne af te stemmen.

Ga naar de inhoud