skip to Main Content
Zee stijgt 80 cm bij Menorca vanwege mini-tsunami
Menorca.info

Zee stijgt 80 cm bij Menorca vanwege mini-tsunami

MENORCA – Het eiland Menorca heeft vrijdag te maken gehad met de gevolgen van een zogenaamde ‘rissaga’, ofwel een mini-tsunami, iets dat regelmatig voorkomt bij de Balearen. Er werd in de Spaanse kranten gesproken over het gevaar van de ‘meteotsunami’ en de Middellandse Zeekust. Maar feit is dat alleen het eiland Menorca te maken heeft gehad met het stijgende water.

Vrijdagmorgen steeg het water in de haven van de stad Ciutadella met zo’n 79 cm vanwege de ‘rissaga’ ofwel ‘meteotsunami’. De hoge luchtvochtigheidsgraad, de oostelijke wind en de bewolkte hemel waren de dominante meteorologische omstandigheden van deze vrijdag en de oorzaak van de mini-tsunami.

Daarnaast was er ook sprake van modderregen (regen met Afrikaans zand/modder). De Spaanse weerdienst Aemet had al gewaarschuwd voor de mogelijke ‘rissaga’ en heeft tot vrijdagmiddag een geel weeralarm aangehouden. Er was gelukkig geen schade.

Het komt bij Menorca en in mindere mate ook op andere plaatsen aan de Middellandse Zee regelmatig voor dat men te maken heeft met de ‘rissaga’. Tussen middernacht en 12 uur ‘s middags (of andersom) kan het zeepeil met 80 tot 100 cm stijgen waardoor boten in de havens omhoog geduwd worden en straten nabij de havens blank komen te staan.

Wat is de rissaga

De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen dat beïnvloed wordt door het weer en het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. Deze water stijgingen kunnen ook plaatsvinden in inhammen, baaien en nabij stranden waarbij soms de zee een strand opslokt. Mocht dat overdag gebeuren dan moeten strandgangers soms vluchten voor het stijgende water.

‘Rissagas’ ontstaan door verschillende meteorologische omstandigheden die samen de stijging van het waterpeil kunnen veroorzaken. Meestal heeft het te maken met sterke winden in de troposfeer en warme lucht op lagere niveaus van de atmosfeer en zwak tot matig laag aan de grond.

In korte tijd stijgt en daalt de zeespiegel maar wanneer dit intens is kunnen er overstromingen plaatsvinden en kunnen zelfs boten verwoest en de havenstructuur aangetast worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Ook ik moest even diep nadenken. En wel over deze zin: ¨…Tussen middernacht en 12 uur ‘s middags (of andersom) kan het zeepeil….¨ Betekent dat niet gewoon 24 uur, dag en nacht?

 2. Hoge luchtvochtigheidsgraad, de oostelijke wind en de bewolkte hemel kunnen mini-tsunami veroorzaken ? Sorry, maar daar is mijn verstand te klein voor.
  Even opzoeken.
  Abrupte oscillaties van zeeniveau gaan altijd gepaard met abrupte oscillaties van atmosferische druk waar windschering een oorzaak van de oscillaties van het wateroppervlak zou zijn.
  Deze weersomstandigheden zijn bijna uitsluitend de warme helft van het jaar te zien, en in feite, de rissagas alleen voorkomen in de periode tussen april en oktober.
  Er drie atmosferische omstandigheden nodig zijn :
  -In middelmatige en hoge niveaus van de troposfeer moet er sterke wind zijn, bijna altijd vanuit het zuiden of zuidwesten. In de luchtstroom moeten er significante snelheidsverschillen zijn tussen sommige zones en andere.
  -In lage niveaus, op het 850 hPa (1500 m) niveau, moet er een zeer warme luchtmassa zijn en daarom een ​​sterke temperatuurinversie tussen dit niveau en de lucht boven het zeeoppervlak, iets koeler.
  -In het oppervlak is er een zwakke of matige stroom zijn.
  Eén van de sleutels tot de opkomst van de rissaga is het genereren van zwaartekrachtgolven binnen een sterke windstroom op middelgrote en hoge niveaus van de troposfeer.

  Dus kort samengevat, rissaga wordt veroorzaakt door sterke variërende windstoten (wegens sterk oscillerende luchtdrukken) op zee EN in resonantie is met de oscillatie van het waterniveau.

  1. Goede toevoeging. Bovendien stond er vrijdag een smerig frisse noordwesten wind. Mij een raadsel waarom men spreekt van een oostenwind.

  2. Luchtvochtigheid en bewolking dragen dus niets bij aan het fenomeen. Goed opgemerkt door Michel.
   Ze kunnen wel van invloed zijn op, of het gevolg van, de algehele weerssituatie. Maar het zijn uiteindelijk de luchtdruk (verschillen = wind) die voor het verschijnsel zorg dragen. Niets anders….

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken