Zee stijgt 80 cm bij Menorca vanwege mini-tsunami

Zee stijgt 80 cm bij Menorca vanwege mini-tsunami
Beeld: Menorca.info
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MENORCA – Het eiland Menorca heeft vrijdag te maken gehad met de gevolgen van een zogenaamde ‘rissaga’, ofwel een mini-tsunami, iets dat regelmatig voorkomt bij de Balearen. Er werd in de Spaanse kranten gesproken over het gevaar van de ‘meteotsunami’ en de Middellandse Zeekust. Maar feit is dat alleen het eiland Menorca te maken heeft gehad met het stijgende water.

Vrijdagmorgen steeg het water in de haven van de stad Ciutadella met zo’n 79 cm vanwege de ‘rissaga’ ofwel ‘meteotsunami’. De hoge luchtvochtigheidsgraad, de oostelijke wind en de bewolkte hemel waren de dominante meteorologische omstandigheden van deze vrijdag en de oorzaak van de mini-tsunami.

Daarnaast was er ook sprake van modderregen (regen met Afrikaans zand/modder). De Spaanse weerdienst Aemet had al gewaarschuwd voor de mogelijke ‘rissaga’ en heeft tot vrijdagmiddag een geel weeralarm aangehouden. Er was gelukkig geen schade.

Het komt bij Menorca en in mindere mate ook op andere plaatsen aan de Middellandse Zee regelmatig voor dat men te maken heeft met de ‘rissaga’. Tussen middernacht en 12 uur ‘s middags (of andersom) kan het zeepeil met 80 tot 100 cm stijgen waardoor boten in de havens omhoog geduwd worden en straten nabij de havens blank komen te staan.

Wat is de rissaga

De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen dat beïnvloed wordt door het weer en het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. Deze water stijgingen kunnen ook plaatsvinden in inhammen, baaien en nabij stranden waarbij soms de zee een strand opslokt. Mocht dat overdag gebeuren dan moeten strandgangers soms vluchten voor het stijgende water.

‘Rissagas’ ontstaan door verschillende meteorologische omstandigheden die samen de stijging van het waterpeil kunnen veroorzaken. Meestal heeft het te maken met sterke winden in de troposfeer en warme lucht op lagere niveaus van de atmosfeer en zwak tot matig laag aan de grond.

In korte tijd stijgt en daalt de zeespiegel maar wanneer dit intens is kunnen er overstromingen plaatsvinden en kunnen zelfs boten verwoest en de havenstructuur aangetast worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.