Zee stijgt 80 cm bij Menorca vanwege mini-tsunami

Zee stijgt 80 cm bij Menorca vanwege mini-tsunami
Beeld: Menorca.info

MENORCA – Het eiland Menorca heeft vrijdag te maken gehad met de gevolgen van een zogenaamde ‘rissaga’, ofwel een mini-tsunami, iets dat regelmatig voorkomt bij de Balearen. Er werd in de Spaanse kranten gesproken over het gevaar van de ‘meteotsunami’ en de Middellandse Zeekust. Maar feit is dat alleen het eiland Menorca te maken heeft gehad met het stijgende water.

Vrijdagmorgen steeg het water in de haven van de stad Ciutadella met zo’n 79 cm vanwege de ‘rissaga’ ofwel ‘meteotsunami’. De hoge luchtvochtigheidsgraad, de oostelijke wind en de bewolkte hemel waren de dominante meteorologische omstandigheden van deze vrijdag en de oorzaak van de mini-tsunami.

Daarnaast was er ook sprake van modderregen (regen met Afrikaans zand/modder). De Spaanse weerdienst Aemet had al gewaarschuwd voor de mogelijke ‘rissaga’ en heeft tot vrijdagmiddag een geel weeralarm aangehouden. Er was gelukkig geen schade.

Het komt bij Menorca en in mindere mate ook op andere plaatsen aan de Middellandse Zee regelmatig voor dat men te maken heeft met de ‘rissaga’. Tussen middernacht en 12 uur ‘s middags (of andersom) kan het zeepeil met 80 tot 100 cm stijgen waardoor boten in de havens omhoog geduwd worden en straten nabij de havens blank komen te staan.

Wat is de rissaga

De rissaga (In het Catalaans) is een fenomeen dat beïnvloed wordt door het weer en het waterpeil tot wel 4 meter laat stijgen. Deze water stijgingen kunnen ook plaatsvinden in inhammen, baaien en nabij stranden waarbij soms de zee een strand opslokt. Mocht dat overdag gebeuren dan moeten strandgangers soms vluchten voor het stijgende water.

‘Rissagas’ ontstaan door verschillende meteorologische omstandigheden die samen de stijging van het waterpeil kunnen veroorzaken. Meestal heeft het te maken met sterke winden in de troposfeer en warme lucht op lagere niveaus van de atmosfeer en zwak tot matig laag aan de grond.

In korte tijd stijgt en daalt de zeespiegel maar wanneer dit intens is kunnen er overstromingen plaatsvinden en kunnen zelfs boten verwoest en de havenstructuur aangetast worden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Bijzonder dat “het weer” weer blijft doen waar haar kracht in zit!

Ook ik moest even diep nadenken. En wel over deze zin: ¨…Tussen middernacht en 12 uur ‘s middags (of andersom) kan het zeepeil….¨ Betekent dat niet gewoon 24 uur, dag en nacht?

Hoge luchtvochtigheidsgraad, de oostelijke wind en de bewolkte hemel kunnen mini-tsunami veroorzaken ? Sorry, maar daar is mijn verstand te klein voor. Even opzoeken. Abrupte oscillaties van zeeniveau gaan altijd gepaard met abrupte oscillaties van atmosferische druk waar windschering een oorzaak van de oscillaties van het wateroppervlak zou zijn. Deze weersomstandigheden zijn bijna uitsluitend de warme helft van het jaar te zien, en in feite, de rissagas alleen voorkomen in de periode tussen april en oktober. Er drie atmosferische omstandigheden nodig zijn : -In middelmatige en hoge niveaus van de troposfeer moet er sterke wind zijn, bijna altijd vanuit het… Lees verder »

Goede toevoeging. Bovendien stond er vrijdag een smerig frisse noordwesten wind. Mij een raadsel waarom men spreekt van een oostenwind.

Luchtvochtigheid en bewolking dragen dus niets bij aan het fenomeen. Goed opgemerkt door Michel.
Ze kunnen wel van invloed zijn op, of het gevolg van, de algehele weerssituatie. Maar het zijn uiteindelijk de luchtdruk (verschillen = wind) die voor het verschijnsel zorg dragen. Niets anders….

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.