Voorlopig geen hogesnelheidstrein AVE low cost in Spanje

Voorlopig geen hogesnelheidstrein AVE low cost in Spanje
Beeld: Renfe

Voorlopig geen hogesnelheidstrein AVE low cost in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De corona-crisis en de daarbij horende noodtoestand heeft in Spanje roet in het eten gegooid wat betreft de ingebruikname van de AVLO, de nieuwe low cost hogesnelheidstrein en kleine broer van de AVE. Deze AVLO had op 6 april de eerste rit tussen Madrid en Barcelona moeten afleggen maar die werd uiteraard geannuleerd. Volgens de Spaanse spoorwegbeheerder Renfe zal de low cost hogesnelheidstrein nu pas in 2023 gaan rijden.

Weliswaar mogen sinds een week alle stoelen in de treinen weer bezet worden in Spanje en moeten de treinpassagiers een mondkapje dragen omdat de social distance net zoals in een vliegtuig ook bij de AVE hogesnelheidstrein moeilijk te handhaven is, maar de low cost versie AVLO moet minimaal voor 90% gevuld zijn met passagiers om rendabel te zijn. 

Volgens Renfe gaat dat de komende maanden en zelfs jaren niet meer gebeuren, zelfs niet bij de gewone regionale en lange afstandstreinen dus laat staan bij de AVE en AVLO. Renfe denkt pas in 2023 met de low cost hogesnelheidstrein te kunnen beginnen.

De AVLO is de afkorting van voor AVeLOwcost en is een paars/oranje gekleurde hogesnelheidstrein met minder service, meer stoelen maar veel goedkopere prijzen dan de grote broer, de AVE (Alta Velocidad Española) die al diverse jaren erg succesvol is gebleken.

Ga naar de inhoud