Bijna één miljoen inwoners van Spanje hebben geen goede internet verbinding

Bijna één miljoen inwoners van Spanje hebben geen goede internet verbinding
Beeld: 123rf

Bijna één miljoen inwoners van Spanje hebben geen goede internet verbinding

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ondanks de inspanningen van de Spaanse regering en de telecombedrijven is het Spanje niet gelukt om 100% dekking te geven van tenminste 30 Mbps zoals door de Europese Unie geëist wordt in 2021. Uit een rapport van de vakbond UGT blijkt dat bijna één miljoen inwoners van Spanje geen goede internetverbinding heeft wat negatief effect heeft op de ontwikkeling van hele regio’s.

Spanje wordt door velen omschreven als het land van het glasvezel internet omdat er in Spanje meer glasvezelkabels liggen (of beter gezegd aan de gevels hangen) dan in andere Europese landen. Dat wil echter niet zeggen dat Spanje ook het land is met het beste internet, de hoogste snelheden en de beste dekking.

Uit een onderzoek van de Spaanse vakbond UGT blijkt dat er meer dan 3.000 gemeenten zijn waar de inwoners nog geen snel internet van tenminste 30 Mbps hebben. Er zijn 2.537 gemeenten waar de mogelijkheid van glasvezel internet met snelheden van 100 Mbps niet bestaat, daar wonen 381.902 personen volgens het UGT rapport.

Als echter verder gekeken wordt naar de dorpen waar problemen zijn met het snelle internet van tenminste 30 Mbps dan spreekt men over 881.909 personen wat bijna één miljoen inwoners is van een land waar 47,2 miljoen mensen wonen.

Daarom spreekt de UGT vakbond over de zogenaamde ‘Brecha Digital’ ofwel de digitale kloof want in de gemeenten waar het internet niet goed is of niet bestaat kan men moeilijk thuiswerken, ondernemingen en bedrijven starten of het onderwijs op afstand volgen.

De meeste dorpen met een digitale kloof of slecht internet zijn te vinden in de autonome regio Castilië en León (739) gevolgd door Catalonië (361), Galicië (293), Castilla-La Mancha (266), Andalusië (239), Asturië (182), Canarische Eilanden (157) en Extremadura (131). Daartegenover staat dat de beste verbindingen te vinden zijn op de Balearen eilanden (15), La Rioja (16), Madrid regio (28) en Murcia (43).

Volgens de informatie van de Spaanse regering heeft 88% van de inwoners van Spanje glasvezel internet van 100 Mbps wat 25% meer is dan in 2018. Dat is te lezen in het rapport ‘Cobertura de banda ancha en España en el año 2020’ van het ministerie van Economische Zaken en Digitale Transformatie. Daarmee staat Spanje op de derde plaats van EU-landen wat betreft het glasvezelnetwerk, net achter Letland en IJsland.

Ga naar de inhoud