Spanje en Madrid zijn gastheer van NAVO-top 2022

Spanje en Madrid zijn gastheer van NAVO-top 2022
Beeld: NATO

Spanje en Madrid zijn gastheer van NAVO-top 2022

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Om de 40-jarige verjaardag te vieren van de toetreding van Spanje in 1982 bij de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) is door de staatshoofden en regeringsleiders van het Atlantisch Bondgenootschap besloten dat de NAVO-top van 2022 gehouden wordt in Spanje, om precies te zijn in de hoofdstad van het land Madrid.

Terwijl er in Spanje veel gesproken (en gelachen) wordt om de nog geen 45 seconden durende (lopende) ‘bijeenkomst’ van de Spaanse premier Pedro Sanchez en de Amerikaanse president Joe Biden in Brussel op maandag, is er minder aandacht voor het feit dat Spanje de NAVO-top 2022 gaat hosten. In het Spaans heeft de naam NAVO de afkorting OTAN wat staat voor Organización del Tratado del Atlántico Norte terwijl de Engelse naam North Atlantic Treaty Organization (NATO) is.

Op maandag werd tijdens de bijeenkomst van het Atlantisch Bondgenootschap in Brussel besloten dat Spanje de gastheer wordt voor de NAVO-top in 2022. Het is de eerste keer sinds 25 jaar dat de NAVO-top in Spanje wordt georganiseerd omdat dit voor de laatste keer gebeurde op 8 en 9 juli in 1997. 

In 2022 is het 40 jaar geleden dat Spanje in 1982 als zestiende lid toetrad tot de NAVO die inmiddels bestaat uit 30 staten. De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) werd op 4 april 1949 opgericht door de België, Canada, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Denemarken, IJsland, Italië, Noorwegen en Portugal.

De NAVO is een na de Tweede Wereldoorlog opgerichte organisatie ter ondersteuning van het Noord-Atlantische Verdrag dat in Washington op 4 april 1949 werd getekend. Het NAVO-hoofdkwartier is gevestigd in de Brusselse plaats Haren.

Ga naar de inhoud