Regionale overheid Balearen start waterbesparing campagne gericht op toeristen

Regionale overheid Balearen start waterbesparing campagne gericht op toeristen
Beeld: @ATBIllesBalears / twitter

Regionale overheid Balearen start waterbesparing campagne gericht op toeristen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De regionale overheid van de Balearen eilanden is een campagne gestart om toeristen attent te maken op het gebrek aan water op Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera en hen aan te sporen om water te besparen. De campagne is niet in het Nederlands maar wel in het Spaans, Catalaans, Engels, Duits, Frans en Italiaans en bestaat uit diverse filmpjes, posters, flyers en een speciale website. De slogan is: Op de Balearen eilanden heeft men veel dingen maar weinig water.

Volgens de laatste cijfers op 11 juni van de regionale overheid zijn de stuwmeren op de Balearen eilanden voor 56% gevuld. Maar het gebrek aan regen en de hoge temperaturen zorgen ervoor dat dit waterpeil snel zal dalen naarmate er meer toeristen naar de eilanden komen en het waterverbruik enorm stijgt. Op Mallorca wordt gesproken van 56%, op Menorca 55% en Ibiza/Formentera 59%. Er geldt inmiddels een pre-alarmscenario voor droogte op de Balearen.

Via DEZE website probeert de regionale overheid de toeristen te bereiken en hen aan te raden te douchen in plaats van in bad te gaan want dat scheelt 200 liter per dag omdat een persoon 56 liter water verbruikt onder de douche maar 300 liter water in een bad. Een andere tip is dat de kraan dichtgedraaid moet worden als deze niet gebruikt wordt zoals tijdens het tandenpoetsen want dagelijks verbruikt een persoon 20 liter water voor persoonlijke hygiëne.

Verder wordt toeristen gevraagd om in de hotels niet elke dag de handdoek te laten vervangen en een paar dagen te wachten want een wasmachine verbruikt gemiddeld 12 liter water per 1 kilo. Ook voor het toilet wordt toeristen aangeraden de knop voor kleine lading water te gebruiken als iemand alleen geplast heeft. Verder wordt aangeraden geen doekjes en andere dingen in het toilet te gooien maar dat heeft meer met het milieu en vervuiling te maken Per dag verbruikt een persoon 42 liter water bij het spoelen van een toilet.

2022 6 9 2759030
Ga naar de inhoud